Ajattelin summata tässä kymmenluvun vaihtuessa viimeisiään vetelevän 2000-luvun ekan kympin omakohtaiseksi top vitoseksi. En muista kovin hyvin mitä ajattelin uuden vuosituhannen tuovan vuoden 1999 lopussa, mutta luultavasti se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa. Aika paljon maailmassa kerkesi kymmenessä vuodessa tapahtua. Joten jos nyt jotenkin jää ylimalkainen kuva viime vuosikymmenestä, joka pursusi terroristeja, kaikenmaailman ammuskelijoita, pettäjäpiispoja, salarakkaita, syyskuun yhdennentoista tapahtumia, naamakirjoja, niin pahoittelen. En aio antaa kattavaa kuvausta vaan oman näköiseni viidenkärjen viime vuosikymmenen musiikista.
sunnuntai 27. joulukuuta 2009
Hyvästi tuutausarit, tervetuloa kybärit!
Ajattelin summata tässä kymmenluvun vaihtuessa viimeisiään vetelevän 2000-luvun ekan kympin omakohtaiseksi top vitoseksi. En muista kovin hyvin mitä ajattelin uuden vuosituhannen tuovan vuoden 1999 lopussa, mutta luultavasti se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa. Aika paljon maailmassa kerkesi kymmenessä vuodessa tapahtua. Joten jos nyt jotenkin jää ylimalkainen kuva viime vuosikymmenestä, joka pursusi terroristeja, kaikenmaailman ammuskelijoita, pettäjäpiispoja, salarakkaita, syyskuun yhdennentoista tapahtumia, naamakirjoja, niin pahoittelen. En aio antaa kattavaa kuvausta vaan oman näköiseni viidenkärjen viime vuosikymmenen musiikista.
Itku pitkästä ilosta?
lauantai 26. joulukuuta 2009
Puhuvien päiden letkeyttä
Jos haluaa pikakelauksen Talking Headsin konserttitouhuista, kannattaa katsoa Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva Stop Making Sense (1984). Se on Martin Scorsesen ohjaaman The Band -elokuvan The Last Waltz (1978) ohella parhaita konserttielokuvia. Ja vielä kuriositeetti, joita tässä yhteydessä lienisi useampiakin: Radiohead on ottanut nimensä Talking Headsin biisistä "Radio Head", joka löytyy levyltä True Stories (1986).
Muita joelle vieviä letkeitä klassikoita löydät täältä.
keskiviikko 23. joulukuuta 2009
Rakastakaa toisianne... tavalla, toisella tai kolmannella
1. Pogues with Kirsty MacColl: Fairytale of New York (If I Should Fall from Grace with God, 1987). Christy Mooren versiot kelpaavat myös. Tietenkin.
2. The Brian Setzer Orchestra with Ann-Margret: Baby It's Cold Outside (Boogie Woogie Christmas, 2002)
3. Bruce Springsteen & the E Street Band: Merry Christmas Baby (A Very Special Christmas, 1987).
4. Frank Sinatra: Have Yourself a Merry Little Christmas (Christmas with Frank & Bing, 2007). Judy Garlandin versio elokuvassa Meet Me in St. Louis (1944) kelpaa myös. Tietenkin.
5. U2: Christmas (Baby Please Come Home) (A Very Special Christmas, 1987).
Spotify tunnisti lauluista vain kolme: Springsteenin ja U2:n esitykset eivät valitettavasti löydy tästä.
sunnuntai 20. joulukuuta 2009
Pakko olla pukki
lauantai 19. joulukuuta 2009
Mis' on kaikki meikäläiset...
Jospa sen esittäisi negaationa. Jospa joulu ei olekaan kaunis tai ainakin niin, että kauneus on jossain muualla kuin siellä, mistä melkein kaikki sitä hakevat - olipa hakukoneeksi asetettu kirkko tai kauppa.
Sen piti olla Kauko Röyhkän ”Hospodar jouluna” (Kaunis eläin, 1994). Mutta kappas, sitä ei löydykään juutuupista. Sen voittanutta ”kauneimmaksi joululauluksi” ei kuitenkaan ole, joten tarjoan sen Spotify-linkkinä. Niinpä, jos sinulla on Spotify-mahdollisuus, klikkaa itsesi Hospodarin suvaitsevaan maailmaan tästä.
Koska Spotify-rajoitteisia lienee matkassa, asetan klassikoksi YUP:n biisin ”Tämä päivä oli huono päivä”. Jotta asentoni joulua kohtaan selviää ajattelemattomille hölmöillekin - tai sanotaan hectormaisesti piironginjaloillekin - tarjoan biisejä kolmin kappalein. Toiseksi ja kolmanneksi on tarjota Jarkko Martikaista ihan omalla nimellään: ”Joulu on juhlista pahin” ja ”Surullista joulua”.
Jarkko saattaa olla tämän maan ainoa ajattelija, mutta jos ei a) jaksa, b) halua kuunnella tai c) vituttaa koko homma, kannattaa kävellä a) jääkaapille, b) kuuntelemaan Vesa-Matti Loirin suuressa sydämessä piilottelevaa joulua tai c) mennä nukkumaan.
Muut joulua a)iloitsevat, b) suruavat tai c) mitävainevat klassikot löydät tästä.
sunnuntai 13. joulukuuta 2009
Syvästi moottoritietä purppuroiden
Alla olevassa videossa esitys saa erityistä puhtia laulaja Ian Gillanin imrovisoimista lyriikoista. Hauska video, jossa näkyy "ajan henki". Eläköön Steve McQueen!
Muut tienreunaa viistävät klassikot löydät tästä.
sunnuntai 22. marraskuuta 2009
Pikkujoulubiisi häneltä, joka vähät välittää
Muut vastaavat ja vastaamattomat klassikot löytyvät täältä.
lauantai 21. marraskuuta 2009
Itsenäisyyspäivän mahtihanuri
CMX on haaste, Cloaca Maxima. Ei se kuitenkaan vaikea ole, vaikka usein niin olen kuullut väitettävän. (Itsenäisyys on paljon haastavampi juttu.) Kenties kannattaisi kääntää katse toisinpäin: ehkä olemme tottuneet - tai meidät on turrutettu - yksinkertaiseen ja yksinkertaistavaan listahuttuun, joka ei anna ajattelemiselle aihetta. (Ehkä perinteinen ajatus itsenäisyydestä luottaa myös "listahuttuun" ja tyhjiin sloganeihin.) Enkä toki syytä lovexeja, protoneja, teleksejä ja mitä niitä nyt on. Ongelma on totunnaisuudessa, jonka kohottaminen hyveeksi pakottaa meidät kaikki siihen samaan viemäriin, siihen samaan "suureen persereikään", Cloaca Maximaan, jonka loppupäässä jokaisesta on jauhettu esiin samuus, joka on yhtä kuin ei mitään. Cloaca Maximan merkitys vain on silloin vastakkaista CMX:lle.
CMX-noviisi (jos sellaista edes on olemassa) saa kattavan kuvan orkesterin toimista kahdesta kolmen cd:n kokoelmasta: Cloaca Maxima (1997) ja Cloaca Maxima II (2004). Tänä syksynä on julkistu myös A.W. Yrjänän päiväirja vuosilta 1995-2008 sekä Encyclopedia Idiotica, noin 700-sivuinen kooste orkesterin www-sivujen Kysy-palstasta. Mukaan on mahtunut ainakin pari minunkin kysymystäni.
Muita viemäriin solahtavia itsenäisyyspäivän klassikoita löydät täältä.
lauantai 14. marraskuuta 2009
Sotilaallinen EI
Tänään piti laittamani tänne jotain muuta. Mutta kun vastaan tuli System of A Downin ”Soldier Side”, jonka olen kuullut viimeksi kenties vuosi sitten, valintani muuttui. Sodan mielettömyydestä kertova laulu ei ole koskaan turha. Sota ei ole kaunis kenties edes sille, joka saa painaa punaista nappia.
Dead man lying on the bottom of the grave
wondering when savior comes, is he gonna be saved…
Laulu löytyy Mezmerizen (toukokuu 2005) parina julkaistulta albumilta Hypnotize (marraskuu 2005). Kyseessä on levyn päätöstä. SOAD on aina yhteiskunnallisesti kantaaottava ja valtaa murentamaan pyrkivä, mutta Mezmerize/Hypnotize-levypari on niin komea barrikaadeille hyppy, että kokonaisten albumien mittaisena moiseen ei ola historiassa useinkaan kyetty.
”Soldier Siden” viitepiste on selvä, vaikka sanat ovatkin paikoin monitulkintaiset. Viittauksen tarkkuus tekee laulusta myös klassikon, vaikka ajallinen etäisyys onkin kevyenlainen. Uskoisin, että lentokoneiden torneihin lentämisen seurausten politiikasta kertovista biiseistä useampi saa vielä klassikkostatuksen – ihan Yhdysvaltain ulkopuolellakin. Mutta tässä SOADin laulussa jos missä olemme ammottavuuden edessä, kun emme pysty ymmärtämään, miksi olemme siellä, missä olemme.
Muut sotilaallisuutta karsaasti katsovat klassikot löytyvät täältä.
Reilun vaihtokaupan rockia
There's a space in my heart... permanent flame
Just give me your body and I'll give you my brain
It's a fair exchange"
tiistai 10. marraskuuta 2009
The Wall
Tapahtumaan liittyvää viiden laulun listausta miettiessäni olen sivuuttanut Pink Floydin. The Wall olisi tietenkin kokonaisuutena odotuksenmukainen valinta, mutta siksi myös tylsä. Asioihin on aina monta vaihtoehtoista näkökulmaa. Minä olen nyt valinnut levyhyllystäni niitä viisi.
Rockin' in the free worldin kaikuessa itäiseltä puolelta tilannetta tarkkaileva toteaa: I'm gonna break my rusty cage and run. Samassa hän miettii, ajattelenkohan noin vielä vuosikymmenten kuluttua, kun olen saanut harhailla markkinatalouden kultaisilla kaduilla. Mutta olipa miten hyvänsä, niin koska valloittamisen vauhtiin on päästy, kokemisen ja näkemisen nälkä kasvaa: First we take Manhattan and then we take Berlin. Koska kaikki tuntuu olevan mahdollista, ajan henki vyöryy ylitse, junttaa kuin moukari niin, että tulee tunne, kuinka Times like these you learn to live again. Vanha jää taakse ja ajatukset harhailevat missä lie. Adieu sweet bahnhof my train of thoughts is leaving. Kaiken keskellä ajatukset kulkevat omia, pilviin punottuja, alati muuttuvia raiteitaan eikä kukaan tiedä, missä olemme nyt, missä olimme silloin.
Lista on viimeistä laulua lukuunottamatta kuultavissa Spotify-tunnuksin tästä. Koska Nitsin sävellystä ei löydy Spotifysta heidän itsensä esittämänä, liitän sen tähän videona.
sunnuntai 8. marraskuuta 2009
isä ja tytär
lauantai 7. marraskuuta 2009
Varo pistoa
Kaksi ensimmäistä, Lonesome Crow (1972) ja Fly to the Rainbow (1974) ovat erinomaisia albumeja, joita kannattaa kuunnella, vakka ennakkoluulot vastustaisivatkin ajatusta. Levyt ovat erittäin kaukana Blackoutin (1982) tai Love at First Stingin (1984) hiteistä. Klassikkoni tälle sunnuntaille on Scorpionsin uran avausraita ”I’m Going Mad.” Erityisen innostavaa on Michael Schenkerin kitarointi. Ensimmäisen levyn jälkeen hän lähtikin omille teilleen, josta merkkeinä ovat UFO ja MSG eli Michael Schenker Group.
1980-luvulla löysin Scorpionsin. Olin sopivan ikäinen. Enää en jaksa kuunnella yhtyeen tuotannosta kuin mainioita konserttitaltiointeja Tokyo Tapes (1978) ja World Wide Live (1985) sekä tietysti kahta ensimmäistä kokonaisuutta. Ne hämmästyttävät joka kerta valtavina poikkeuksina siitä, mitä useimmalle tullee Scorpionsista mieleen.
Muita hämmästyttäviä klasskoita löydät täältä.
sunnuntai 1. marraskuuta 2009
Tuliainen
lauantai 31. lokakuuta 2009
Antakaa armoa
Tämä päivä on ollut alakuloinen. Syynä ei ole tähän päivään pakattu kuolleiden muistaminen, vaan se, että kuulin läheisen ystävän vakavasta sairaudesta. Sen jälkeen lasten riemutkin ovat tuntuneet laimeilta. Tällaisessa pisteessä seisoessaan ihminen kai tapaa katsoa taakse ja eteen, pohtia maailmassa olemisen ehtoja, niiden oikeutta, vääryyttä ja sattumanvaraisuutta. Voisin kysyä: kirjoitanko ensi viikolla vielä alustuksen ja lähetän klassikkobiisin mukaan arvontaan? En kuitenkaan pysty vastaamaan varmasti, vaikka vastaus tällä hetkellä tiedossa onkin. Mika Häkkistä lainaten voisia sanoa, että ”sä et koskaan tiedä, onko sikaanissa öljyä, kun sä ajat siihen hana auki”. Ja sitten leikki sikseen.
Nyt tarvitaan oikeanlaista ryminää. Nick Caven sävellyksistä moni olisi sopiva, sillä hänen neroutensa ydin on ilmaisun yhtaäaikaisessa lempeydessä ja aggressiivisuudessa. Näin Caven ensimmäisen kerran vuonna 1997 Amsterdamin Raissa. Hempeähkön rakkauslaulunkin aikana luulin jonkuin eturivissä saavan pian äijän monosta päähänsä. Vaikka tietenkään moinen pelko ei ollut todellinen, oli tunnelma hyytävä, kenties paras koskaan kokemani konsertti.
Valitsin tähän sävellyksen ”The Mercy Seat”. Bonukseksi panen mukaan myös Johnny Cashin version kyseisestä mahtiviisusta. Kiellän kuitenkin vertaamasta näitä. Sitä ei Johnny Cashkaan haluaisi, sillä hän valitsi levyttämänsä coverit niiden omaan elämäntilanteeseen sopimisen lisäksi silkasta kunnioituksesta.
Laulu löytyy Nick Cave & The Bad Seedsin levyltä Tender Prey (1988) ja Cashin versio hänen levyltään American III: Solitary Man (2000). Jännittävää on, että The Mercy Seat löytyy myös Panun tänään julkaisemaltaan Halloween-listalta.
Muut armahtavat ja armahtamattomat klassikot löytyvät täältä.
perjantai 30. lokakuuta 2009
Halloweenhelvetti
lauantai 24. lokakuuta 2009
Ian Anderson jaksoi, jaksaa, tullee jaksamaan
Olen Jethro Tullin kanssa myöhäisherännyt tai ainakin keskeltä mäkeen lähtenyt. Aloitin kuuntelun vuoden 1978 albumista Heavy Horses. Se osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä se päästi helpommalla kuin moni muu saman bändin albumi. Jatkoin mäkeä ajallisesti sekä ylös että alas. Molempiin suuntiin matkaa on riittänyt. Studioalbumeita Jethro Tullilta on vuodesta 1968 lähtien ilmestynyt 21, jos vuoden 2003 joululevy lasketaan. Ja miksi ei laskettaisi? Joululevyksi se on käypää tavaraa. Klassikkovalintani on Heavy Horses -albumin ”Acres Wild”, joka osoittaa oivallisesti sen, mitä tarkoittaa folkin ja progen – tai kenties tässä ytimekkäämmin vain folkin ja rockin – yhdistäminen.
Jethro Tullin diskografiassa on lukuisia huippuja, mutta ainakin seuraavat: esikoisalbumi This Was (1968), lähes messiaaniseen asemaan nousseet Aqualung (1971) ja monumentaalinen progeteos Thick as a Brick (1972) sekä helpommin lähestyttävät Songs From the Wood (1977) ja Heavy Horses (1978). Ja koska Ian Anderson on huiluineen todellakin elävä ja raivokas esiintyjä, on mainittava vielä livetaltiointi Bursting Out (1978). Näillä pääsee hyvään alkuun.
Nyt ei muuta kuin ” I’ll make love to you / In all good places / Under black mountains / In open spaces…”
Tai sen voisi vielä anekdoottina mainita, että Black Sabbathin Tony Iommi soitti Jethro Tullissa kitaraa parisen viikkoa vuonna 1968. Iommi ei kuitenkaan (yllättäen?) pitänyt Tullin musiikkia itselleen sopivana, joten hän lähti matkoihinsa. Hän jätti kuitenkin merkkinsä, sillä hän ehti soittaa Jethro Tullin kokoonpanossa laulun "Song for Jeffrey" konserttitaltionnissa The Rolling Stones Rock 'n Roll Circus (1968), jossa Tull oli mukana.
Loput sunnuntaijaksamiset kuulet täältä.
sunnuntai 18. lokakuuta 2009
tomua lentokentällä
sunnuntai 11. lokakuuta 2009
Toivelista sunnuntaiksi
Siispä vihdoin läväytän sunnuntaiklassikoksi helmihilloa. Uudelta levyltä löytyy pari kolme varmaa klassikkoa, kuten "Just Breathe", "Unthought Known" ja "The End", mutta en vielä ryhdy niihin. tällä foorumilla Sen sijaan esitän Pearl Jamin sanoin yhdenlaisen toivelistan. Se löytyy runsaan kymmenen vuoden takaiselta kokonaisuudelta nimeltä Yield (1998). Jatkaisin Vedderin laulamaa toivelistaa vielä pienellä pyynnöllä: tulkaa jo Suomeen.
Nyt sanon iloiten: olkaapa hyvät.
Muut tämän sunnuntain toivelistat löydät täältä.
sunnuntai 4. lokakuuta 2009
Nils Lofgren guitar lesson
Muuta keskitason kamaa löydät täältä.
lauantai 3. lokakuuta 2009
Keskilännen ääni
perjantai 2. lokakuuta 2009
sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Villaista Juuttia
The Nightwatchman: One Man Revolution
Soul Power!
lauantai 26. syyskuuta 2009
Sam's Town, iisiversio
Voi minua poloista
Welcome to the new world order
Springsteenin laulu ”The Ghost of Tom Joad” ilmestyi samaa nimeä kantavalla albumilla vuonna 1995. Laulu oli alun perin akustinen, mutta siitä on keikkasetissä tullut voimakkaasti sähkökitaravetoinen rokkiviisu. Onneksi. Akustinen versio on toki hieno, tietenkin, mutta livenä The E Street Bandin läsnäolo tekee laulusta usein koko keikan kohokohdan. Vähiten syynä eivät ole Brucen ja Nils Lofgrenin dialogiset kitarasoolot. Nilsin sooloilutyyli on lyömätön, lähes.
Klassikoksi asetan livevideon vuodelta 2008. Siinä lavalle tulee vieraaksi jo mainitsemani Tom Morello, joka on myös ”a true working class hero”. Hän on artisti, jota arvostan tällä hetkellä ehkä kaikkein eniten siksi, että hän on lauluissaan suorapuheinen ja yhteiskunnallisesti muutenkin erittäin aktiivinen. Axis of Justice on siitä korosteinen esimerkki. Ja onhan hän aivan virtuoosimainen kitaristi, joka saa ainakin minut haukkomaan henkeäni. Melkein itkemään. Video on ylistämästäni kitaroinnista mainio esimerkki. Erityisesti kohdassa 5:42 alkava soolo. Huhhuh. Springsteenin leveä hymykin puhuu puolestaan.
Tässä on alla vielä Springsteenin sooloversio vuodelta 1996. Mukana on tekstitys italiaksi sitä kaipaaville.
Ja vielä on mahdollisuus katsoa Tom Morellon Rage Against the Machinen liveversio “The Ghost of Tom Joadista”. Morello tunnetaan Ragen lisäksi sooloprojektistaan The Nightwachman sekä Audioslavesta ja nyttemmin Street Sweeper Social Clubista. Omalla tavallaan mahdottoman hienoja kaikki.
Muita messeviä klasareita löytyy tästä.
Yksinäisyys
Yksin kotona. Yksin kotona sairaana. Yksin kotona kykenemättä tekemään. Jaksoin katsoa elokuvan, mutta aivoni toimivat laiskasti. Wong Kar-Wain 2046 (2004) ei helpottanut yhtään oloani, sillä siinä vasta on yksinäistä. Kaikilla tuntuu olevan vain muistonsa, jotka nekin ovat hataria. Kuvat ovat hienoja, mutta tekevät omasta lauantaistani arkisen. Mary Douglas kirjoittaa kiinnostavassa artikkelissaan ”The Idea of Home: A Kind of Space” (1991) kodin tunnun tulevan lähtökohtaisesti siitä, että jokin tila saatetaan kontrolloiduksi. Tänään koti on paikkaa, jossa haahuilen, sohva, jossa makaan. Kontrolli on tavoittamattomissa, ajatuksetkin menevät tahtomattani sinne tänne ja tuonne. Sitä on yksinäisyys, ajatusten hallitsematonta liikettä, vaikka olisi missä.
Yksinäisyydestä voi kirjoittaa laulun monesta näkökulmasta. Useimmiten asiaa on lähestytty ihmissuhdeongelmana: toinen lähtee ja toinen jää. Täällä ei ole ongelmaa, mutta asetelma on muuten sama: vaimo ja pojat lähtivät ja minä jäin. Ja tietysti flunssa ja sen tuoma voimattomuus iskivät heti seuraavana päivänä. Kuin olisin hyvä työntekijä ja sairastaisin, kun olen vapaalla. Koska nyt on ihan pakko lähteä lepäämään, kirjaan yksinäisyyttä käsittelevien laulujen viiden kärjen ilman selityksiä. Tällä kertaa selityksenä toimikoon selityksenä ja perusteluna Spotify-linkki, josta laulut löytyvät.
1.
2.Arcade Fire:
3.Killers: Goodnight, Travel Well (Day & Age, 2008)
4.Eddie Vedder: Long Nights (Into the Wild soundtrack, 2007)
5.Christy