lauantai 14. marraskuuta 2009

Sotilaallinen EI

Tänään piti laittamani tänne jotain muuta. Mutta kun vastaan tuli System of A Downin ”Soldier Side”, jonka olen kuullut viimeksi kenties vuosi sitten, valintani muuttui. Sodan mielettömyydestä kertova laulu ei ole koskaan turha. Sota ei ole kaunis kenties edes sille, joka saa painaa punaista nappia.

Dead man lying on the bottom of the grave
wondering when savior comes, is he gonna be saved…


Laulu löytyy Mezmerizen (toukokuu 2005) parina julkaistulta albumilta Hypnotize (marraskuu 2005). Kyseessä on levyn päätöstä. SOAD on aina yhteiskunnallisesti kantaaottava ja valtaa murentamaan pyrkivä, mutta Mezmerize/Hypnotize-levypari on niin komea barrikaadeille hyppy, että kokonaisten albumien mittaisena moiseen ei ola historiassa useinkaan kyetty.

”Soldier Siden” viitepiste on selvä, vaikka sanat ovatkin paikoin monitulkintaiset. Viittauksen tarkkuus tekee laulusta myös klassikon, vaikka ajallinen etäisyys onkin kevyenlainen. Uskoisin, että lentokoneiden torneihin lentämisen seurausten politiikasta kertovista biiseistä useampi saa vielä klassikkostatuksen – ihan Yhdysvaltain ulkopuolellakin. Mutta tässä SOADin laulussa jos missä olemme ammottavuuden edessä, kun emme pysty ymmärtämään, miksi olemme siellä, missä olemme.



Muut sotilaallisuutta karsaasti katsovat klassikot löytyvät täältä.

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

En ole koskaan tätä aiemmin kuunnellut,mutta kantaa ottava aika masentava biisi videoineen.

Viides rooli kirjoitti...

Olipa hieno biisi, vaikka aihe onkin synkkä kuin mustin kalmanyö. Täyteläistä soitantaa, ja laulu viiltää kuin terävin veitsi. Thänkx!

panu kirjoitti...

Soldier side on kyllä SYOD mielipuolisen tuotannon hienoimpia biisejä. Oiva valinta.

panu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Eleanor Vatsa kirjoitti...

Joku ystävä minulle vaahtosi SOADista ja ylisti sen monitulkintaisia sanoituksia vuonna 2005, taisi olla juuri tämä levy kyseessä.

SusuPetal kirjoitti...

Ihan vieras minulle, vaikuttava, sunnuntaiangstiin sopivaa.

Tuima kirjoitti...

Vaikuttavahan tämä on, mutta en oikein tiedä mitä siitä sanoisi. VAikuttaa periaatteessa simppeliltä muttei sitä kuitenkaan ole. Vaatii pureksimista.

Tommi kirjoitti...

Vaikuttavaa angstia, mutta kaikkia asioita ei voi ilmaista ilman angstia. Olisin voinut valita melkolailla jytisevämpääkin. BYOB (Mezmerizen avausraita) oli ykkösvaihtoehtoni, sanomaltaan Black Sabbathin War Pigsin lapsi. Valitsin kuitenkin vastaanotettavamman...

timbuktulaiset kirjoitti...

Piti miettiä tätä...aina ei ole neuvoteltavissa?

Anonyymi kirjoitti...

Komea biisi! Kuuntelin useampaan kertaan ja se vei mukanaan. Ajattelemisen aihetta tuli jälleen paljon.