
torstai 28. helmikuuta 2008
Marja-Terttu is bäk

tiistai 26. helmikuuta 2008
Seuraavana aamuna...

Faith No Moren seuraavaa aamua kuvaava paranoidinen biisi on Pattonin aiheeseen sopivan tulkinnan takia listalla. Parhaimmillaan Faith No More osaakin luoda varsin pelottavan ja hämärän tunnelman. Lynyrd Skynyrdin esittämää pultsarinäkökulmaa ei ole yhtä hienosti ja koskettavasti laulettu monesti. Marvin Gayen viinin läpi kuulemaa greipinhapanta tyttöystävän petosta en voinut jättää pois - enkä Van Halenin kotiin kannettua viskiäkään, vaikka Halenin biisissä ollaan kyllä jo kiikunkaakunrajalla. Turhien selitysen jälkeen lista on tässä:
1. Marillion: Torch Song (Clutching at Straws)
2. Faith No More: The Morning After (The Real Thing)
3. Lynyrd Skynyrd: Wino (Skynyrd's First and... Last)
4. Marvin Gaye: I Heard It Through the Grapevine (löytyy kokoelmasta jos toisesta)
5. Van Halen: Take Your Whiskey Home (Women and Children First)
sunnuntai 24. helmikuuta 2008
Red Right Hand
Jos helvetti on täynnä...
Loogisen askelman Jessestä ja hänen isäukostaan, jota ei myöskään kukaan ole koskaan nähnyt, otan myös siinä mielessä, että taas ensimmäiseksi asetan Nick Caven. Ehkä uskonnon tummat sävyt vain ovat hänen kenttänsä. Caven biisi mystisen "oikean punaisen käden" läimäyttelijänä on aiheen vaatimalla tavalla intensiivinen ja pelottava, mutta toki valintani syynä on myös henkilökohtainen konserttimuisto keväältä 1997. Tuolloin näin Caven pahojen siemeniensä kanssa Amsterdamissa enkä kenties ole sen jälkeen nähnyt yhtä hyvää keikkaa. Punainen käsi nousi komeasti. John Miltonin Paradise Lostista nimensä napannut biisi on hieno siksikin, että sen nimi voi viitata myös siihen yhteen Saatanan vastapeluriin, siihen J-alkuiseen partaveikkoon. Vai onko sillä parta? Eihän kukaan ole sitä nähnyt.

(Todettakoon näin sulkeiden sisällä vielä ennen listaa, että mietin sijoittavani mukaan Danzigin "Devil's Playthingin" levyltä Danzig II - Lucifuge, mutta onhan raja sentään johonkin vedettävä, vaikka biisi ihan passeli onkin.)
1. Nick Cave & the Bad Seeds: Red Right Hand (Let Love in)
2. The Rolling Stones: Dancing with Mr. D (Goats Head Soup)
3. CMX: Sivu paholaisen päiväkirjasta (Aion)
4. YUP: Beelsebub ei nuku koskaan (Homo Sapiens)
5. Metallica: Am I Evil (Garage Inc.)
lauantai 23. helmikuuta 2008
Oletko valmis?
perjantai 22. helmikuuta 2008
Mikä piru minuun meni?

Tasapainon vuoksi täytyy huomioida myös kilpaileva yritys. Nyt kun Kiesus tuli hoideltua on syytä myös esitellä top viisi Perkeleen innoittamista lauluista. Perkelehän tunnetusti ilmenee monissa muodoissa ja valitsin käsittelyyn viinan, kaikista tarjolla olevista pirun juonista. Viina on rock-muusikkoja kaatavista ammattitaudeista pahimpia. Moni soittajapoika on lähtenyt taivastourneelle oman pullon kautta. Suosittu tapa on ollut tukehtua omaan oksennukseensa (John Bonham, Bon Scott, Keith Moon). Muistan jonkun luuseri jopa tukehtuneen oliivin, joka oli tietenkin drinkkilasin alkoholissa lillunut. En tiedä onko kukaan tehnyt tilastoa montako hienoa muusikkoa on hukkunut pullon perukoille. Eipä sillä kait ole väliäkään.
torstai 21. helmikuuta 2008
Suomalainen matkustaa

1. Viikate: Leimu (Surut pois ja kukka rintaan)
2. CMX: Talvipäivänseisaus (Aura)
3. Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma (Moottoritie on kuuma)
4. Egotrippi: Matkustaja (Matkustaja-single)
5. Miljoonasade: Auto (Pesuhuoneesta keittiöön)
keskiviikko 20. helmikuuta 2008
Jesus camp
maanantai 18. helmikuuta 2008
Before sleep comes and beyond

1. Latebird: Latebird's Lullaby (Latebird)
2. REM: I Don't Sleep, I Dream (Monster)
3. Rage Against the Machine: Sleep Now in the Fire (The Battle of Los Angeles)
4. The Nits: The Dream (Hat)
5. Talking Heads: Stay Up Late (Little Creatures)
sanaton

Olin hieman yllättynyt (positiivisesti) Tommi lista-aiheesta. En ole mikään hirmuinen instrumental-fani. Olen aina ajatellut, että rock-bändiin kuuluu oleellisesti laulaja. Mitä tekee laulaja instrumentaali biisin aikana? Kiskoo kaljaa? Luultavasti.
sunnuntai 17. helmikuuta 2008
King Crimsonin voittanutta ei ole?
Instrumental Tampere

Ajatusteni aallokossa keinun paikoin niin sanattomana, että sanattomat laulut sopivat nyt parhaiten listattavaksi. Tunnelmaan sopivasti ykkösenä on klaustrofobiseksi, lähes fasisistiseksi kasvava urbaania tylyyttä ilmentävä rypistys.
1. King Crimson: Dangerous Curves (Power to Believe)
2. Piirpauke: Soi vienosti murheeni (Global Servisi)
3. Rush: YYZ (Moving Pictures)
4. J.J. Cale: Cloudy Day (Shades)
5. Andy Summers: Earthly Pleasures (The Golden Wire)
torstai 14. helmikuuta 2008
Big mexican dinner

Vastaan tässä ja nyt Tommin ruoka-aine listaan. Listaan löytyi (hieman yllättäen) useampi biisi, joissa ruoka on suht keskeinen aines. Itse asiassa tuossa Pink Floydin biisissä Alan valmistaa aamiaisen ja höpöttelee unen pöppörössä kaikenlaista. Kentucky Head Huntersien biisi on hersyvä humoristinen ylensyönnin ylistys. Dylanin biisissä kahvi taasen on tekosyy yhteisen hetken pitkittämiseen. Peaches on taas, no... purkkipersikoiden ylistyslaulu.
Tieteellistä autoilua
Valenttiinilista
Ystävänpäiväksi nimetty hetki on yletön spektaakkelin yhteiskunnan ilmaus, joka pakottaa meidät kuluttamaan (lähettämään kortteja, lahjoja tms.), jotta me olisimme omissa, muiden ja yhteiskunnan silmissä kelvollisia kansalaisia. Minä jaan kokemuksia ja ehkä lahjojakin ystävieni kanssa silloin, kun siihen on oikea hetki, en silloin, kun minua vaaditaan niin tekemään. Ystävänpäivä on kuin Facebookin ystäväluettelo, jonka kartuttamisessa keskeinen funktio on oman statuksen pönkittäminen turhalla tilpehöörillä.

Edellä mainitusta huolimatta tai juuri sen vuoksi kirjaan tänään rakkautta tai romanttisuutta ilmaisevien laulujen topviitosen. Ystävänpäiväaiheisista lauluista olisi voinut laatia oman listansa, mutta näin on parempi.
Sitten vielä pieniä selitteitä valinnoille. Rakkauden yksi ulottuvuus on "tiede". Tuosta ulottuvuudesta Coldplayn laulu on niin onnistunut viritelmä, että sen paikkaa ei nyt uhkaa mikään. Tähän valintaan vaimokin on tyytyväinen. Taidettiin tanssia tätä häissämmekin. CMX taas ei juuri selvärajaisia rakkauslauluja lurittele, mutta kun lurittelee, niin osutaan keskelle taulua. Marmori on... marmoria. Jos pitäisi valita yksi rakkausaiheinen levy kokonaisuudessaan, valitsisin Nick Caven Boatman's Callin. Cavella on hämmentävä kyky olla yhtä aikaa synkkä ja äärimmäisen romanttinen. Listallani olevassa biisissä rakkaus on niin syvää ja intensiivistä, että vääränlaisina hetkinä itku on lähellä. Jätän kaksi viimeistä itse tulkittaviksi.
1. Coldplay: The Scientist (A Rush of Blood to the Head)
2. CMX: Marmori (Cloaca Maxima)
3. Nick Cave & the Bad Seeds: Into My Arms (Boatman's Call)
4. Pearl Jam: Smile (No Code)
5. Christy Moore: Missing You (Voyage tai livetaltiointi Live at the Point, jossa oleva versio on parempi)
keskiviikko 13. helmikuuta 2008
Ystävänpäivää kirvesvartta

Osa niistä on suoranaisia rakkauden tunnustuksia, Kuten tuo Niilon hieno teos. Se myös on sellainen "meidän laulu", joka on meille (vaimo+minä) molemmille tärkeä. Eagles:in Wasted time on sitten jo ihan toisenlainen katsaus rakkauteen. Minua on aina viehättänyt sen surumielinen pohjavire, jossa eronnut kertoja toivoo, että yhdessä vietetty aika ei ole täysin hukkaan heitettyä. Tumppi Varonen on mielestäni suomalaisten rakkauslaulujen tekijänä ihan omaa luokkaansa ja tuo Me on aina ollut minusta karhean kaunis kertomus. Ehkä jätän loput kaksi luettavaksi tuosta selkeästä kuvastani.
Maistuvia lauluja

1. The Rolling Stones: Brown Sugar (Sticky Fingers)
2. Neil Young: Cinnamon Girl (Everybody Knows This Is Nowhere)
3. Tori Amos: Cornflake Girl (Under the Pink)
4. Led Zeppelin: The Lemon Song (Led Zeppelin II)
5. 22 Pistepirkko: Onion Soup (Eleven)
tiistai 12. helmikuuta 2008
Kasarivideokooste
maanantai 11. helmikuuta 2008
Ritchie does it right
Sen vielä haluan sanoa, että yläasteella pidin kaverini kanssa musiikintunnilla esitelmän Rainbow'sta. Soitimme esitelmän päätteeksi Difficult to Curen. Opettaja piti versiota Beethovenin rienauksena. Mutta hänen miehensä olikin läheisen seurakunnan kanttori, kirkkokuoron oma Ludwig van. Rauha heidän muistolleen, jos edes muistoja vielä ovat. Mutta tässä on Ritchie. (Olisi kai pitänyt panna tämä top 5 -coverlistalle. Unohdin, pahus.)
Vaikea parantaa?

1. Rainbow: Difficult to Cure (Beethoven's Ninth) (Difficult to Cure)
2. Dire Straits: Telegraph Road (Love Over Gold)
3. The Rolling Stones: Start Me Up (Tattoo You)
4. Scorpions: Coming Home (Love at First Sting)
5. Bruce Springsteen & the E Street Band: Bobby Jean (Born in the USA)
sunnuntai 10. helmikuuta 2008
Valmistaudu, juna tulee pian
Tällä kertaa mieleeni ei noussut junan rymikkäästä tärinästä ja kolinasta johtuvia runoja eikä muutakaan kirjoitettavaa. Paitsi tämä. Yksin matkustaessa juna ujuttaa mieleen jos jotakin "kiinnostavaa" kirjoittamista. Paljon on aina ylöskirjattavaa. Kotona sitten ihmettelee, että miksi tämäkin, mitä tämäkin tarkoittaa. Junassa on rytmi, joka kuuluu myös monissa hienoissa kipaleissa. Toisissa rytmi ei kuulu, mutta tunnelma tuoksahtaa vanhassa junassa istumiselle. Tässä on junabiisien tämän hetken top 5. Taas piti paljon jättää ulkopuolelle. Melkein tekisi mieleni laatia varjovitonen, mutta "sääntöni" eivät sitä salli.

1. Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin' (Jimi Hendrix Concerts)
2. Andy McCoy: Foxfield Junction (Building on Tradition)
3. The Impressions: People Get Ready (People Get Ready)
4. Eagles: This Train Leaves Here This Morning (Eagles)
5. Tom Waits: Downtown Train (Raindogs)
Ruosteraitoja kasareissa
lauantai 9. helmikuuta 2008
Juna
Matkustin tänään junalla.
Junaan liittyviä lauluja on tehty paljon.
Huomenna juna tulee...
hear a slow train coming...

Lainapeitto
perjantai 8. helmikuuta 2008
Cover me
Taas koittaa viikonloppu. Se tulee usein kuin suojaksi arjen sadetta vastaan. Viikonloppuna – heti perjantaista lähtien – alkaa elämä. Toki työkin voi olla elämää, ja toisinaan se hienolta tuntuukin, mutta nyt ei ole moiseen väitteeseen mahdollisuutta. Ei ole ollut aikoihin.
Musiikissa elämä voi tarkoittaa paitsi uuden synnyttämistä niin myös jonkin olemassa olevan kaaren jatkamista, uusien vaatteiden pukemista. Lainakappaleet ovat parhaimmillaan biisille tarjottuja uusia vaatteita, mutta ei mitään keisarin uusia vaatteita. Lainassa pitää kuulua lainaajan merkki, siksi tehdäänpä-tämä-niin-kuin-ennenkin –pelehtiminen on turhaa. Onnistunut cover kovertaa biisiin uutta eloa ja tarjoaa ponkaisualustalleen uudenlaisen, entistä kestävämmän suojan, uudet seinät ytimen ympärille.
Koska musiikki ei elä pelkästään rypistyksestä vaan ihmisten äänistä, konserteissa esitetyt coverit ovat tärkeitä. Ihmisten äänet glorifioivat kappaleen entisestään ja antavat kuulijalle suojan yksinäisyyttä vastaan. Siksi haluaisin autiollesaarelle mukaani pääosin live-taltiointeja. Tosin en haluasisi autiolle saarelle - ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Tämän pakonomaisen liirumlaarumin jälkeen haluan laatia omiksi top 5 -listoikseen sekä studio- että livecoverit. Alkuperäinen esittäjä on suluissa.
Studio
1. Dave Alvin (Bob Dylan): Highway 61 Revisited (Highway 61 Revisited Revisited)
2. Rage Against the Machine (The Rolling Stones): Street Fighting Man (Renegades)
3. Scott Walker (Jacques Brel): Mathilde (Scott)
4. Metallica (Bob Seger): Turn the Page (Garage Inc.)
5. Johnny Cash (Soundgarden): Rusty Cage (Unchained)
Live
1. Pearl Jam (Victoria Williams): Crazy Mary (
2.
3. The Rolling Stones (Chuck Berry): Carol (Get Yer Ya-Ya’s Out)
4. Bruce Springsteen & the E Street Band (Woody Guthrie): This Land Is Your Land (Live/1975-1985)
5. Jimi Hendrix (Chuck Berry): Johnny B. Goode (Johnny B. Goode original video soundtrack)
torstai 7. helmikuuta 2008
Rock valkokankaalla
Yhtenä propagandakeinona natsit esittivät toisen maailmansodan aikana elokuvanäytösten alkukuvina uutisia rintamalta. Kuvissa nähtiin muun muassa brittiläisiä tankkeja ja taustalla soi lastenmusiikki, joka sai tankit näyttämään leluilta. Näin valettiin uskoa kolmannen valtakunnan ylivoimaan. Musiikki on siis olennainen osa elokuvaa.
Sitten on rockelokuva, jossa kohteena on nimenomaan musiikki, sen luomiseen ja esittämiseen niin positiivisesti kuin negatiivisestikin vaikuttavat tekijät. Tässä olevassa top 5 -listassa on vain dokumentaarisia rockelokuvia. Fiktioista voisi luoda oman listan. Varmasti joukossa olisi ainakin Panun listaama Spinal Tap (Rob Reiner, 1984). Minun listassani itse oikeutettu sijansa on Woodstockilla (1970). Siinä on upeita esiintyjiä: festivaalin toinen ja kolmas päivä... huh, mikä esiintyjäluettelo. Mutta Woodstock on myös kulttuurisena dokumenttina vertaansa vailla. Vielä ennen listaa kuva Snoopysta ja Woodstockista...

1. Woodstock (Michael Wadleigh, 1970)
2. No Direction Home (Martin Scorsese, 2005) - Bob Dylan
3. Last Waltz (Martin Scorsese, 1974) - The Band vieraineen
4. The End of the Century - The Story of Ramones (Jim Fields & Michael Garmaglia, 2004)
5. Freebird... The Movie (Jeff G. Waxman, 1996) - Lynyrd Skynyrd
keskiviikko 6. helmikuuta 2008
Nature Boy
Tässä välissä käännyn sivutielle: autolla ajaminen on mukavaa. Kaikki eivät välttämättä ole aina halunneet nähdä autolla huristelua luontoa tuhoavana. Ainakaan autoteollisuudelle se ei olisi kovin järkevää. Kai me muuten ajelisimme hiljaisilla vetyautoilla ja ihmettelisimme, miksi kolareita sattuu enemmän. Kaikki vaatii tottumista, myös hiljaisuus ja autottomuus. Fordin T-mallista lähtien autojen on mainostettu vievän ihmiset luontoyhteyteen. On hienoa, että tuohon yhteyteen tarvitaan auto. Miksi siis luopua autosta? Ja kun tänään kaikki mainokset vielä huutavat suorituskyvyn kustannuksella "ekoautoa", niin eikö maailma jo ole pelastetu? Mikä ihme on tuo ekoauto? Ainakin oxymoron, kuten matala pilvenpiirtäjä, pyöreä neliö tai citymaasturi.

Sitten paluu päätielle, jolle päästyämme autoradio soittaa perätysten seuraavat viisi luonnon kehityskulkuun jollain tavoin kantaaottavaa biisiä:
1. Coldplay: Politik (Rush of Blood to the Head)
2. Midnight Oil: Hercules (Species Deceases)
3. Yes: South Side of the Sky (Fragile)
4. System of a Down: Dreaming (Hypnotize)
5. Police: Walking in Your Footsteps (Synchronicity)
Top 5 Rock leffat

Me kolme ja Niilo

Tähän pitäisi kai listata parhaat rockleffat, mutta jätetään se toiseen kertaan. Tai jos vaikka Panu listaisi omansa ensin. Katsotaan, kuinka käy.
tiistai 5. helmikuuta 2008
Sugarland express

Koska tuo autoaiheinen lista on niin mehukas ettei sitä voi ohittaa (paitsi ehkä oikealta), teen Tommin hienolle listalle vastineen. Tiedän, että autoilu on nykymaailmassa varsin tuhoisaa toimintaa, mutta jos unohtaa hetkeksi rujon lämpiävän maailman ja tarkastellaan autoilua mielentilana. Autoilu on parhaimillaan hieno henkinen tila. Siinä istuessaan ratin takana yksin edessään ja takanaan vain mustanauha, joka jatkuu horisonttiin voi tuntea jonkin asteisen irtautumisen tästä maailmasta. Kun tähän sekoittaa vielä mieletymyskeni sellaisiin 60- ja 70 luvun kalssikoihin kuten: Zabriskie Point, Easy Rider, Brewster McCloud: Näissä elokuvissa kiteytyy jotenkin hienosti se tunne, jonka voi yksin autoillessaan tuntea: Vapauden riemun ja yksinäisyyden melankolian samalla hetkellä. Ja nyt kun on sopivasti ajatukset sekaisin on syytä siirtyä asiaan. Autoilu Top 5 biisit eivät kaikki suoranaisesti kerro autoilusta, mutta liittyy oleellisena osana tarinaa kuten tuossa Blue Öyster cultin biisissä. Joissakin biiseissä ollaan vain epämääräisesti lähdössä tai liikkeellä, mutta kaikkein oleellisinta on biisien tunnelma.
1. Blue Öyster Cult: (Then came) the last days of May (Blue Öyster Cult)
4. Grateful Dead: Friend of a Devil is friend of mine (American beauty)
5. Buffalo Springfield: For what it's worth (Buffalo Springfield)
Lisäys edelliseen
Työn moraalittomat tahtilajit
1. Kingston Wall: Waste of Time (Kingston Wall I)
2. Genesis: The Cinema Show (Selling England by the Pound)
3. AC/DC: What Do You Do for Money Honey (Back in Black)
4. Neil Young: Ordinary People (Chrome Dreams II)
5. Manic Street Preachers: A Design for Life (Everything Must Go)
Luterialilaisen työmoraalin tahdit

maanantai 4. helmikuuta 2008
Kisailua kadulla
sunnuntai 3. helmikuuta 2008
Top 5 sunnuntain ratoksi

Tommi sanoi nykäisevänsä narulle sunnuntai aiheisen top 5. Ajattelin osallistua sunnutain ylistykseen omalla pentatonisella virrellä. Omani kumpuaa tämän päivän harrasteesta. Olin laskemassa mäkeä ja useasti laudalla viilettäessä päässä soi jokin tilanteeseen sopiva laulu. En ole kuitenkaan niin nuori pussipöksy, että kuuntelisin musiikkia mp3-soittimesta laskiessa. Nämä laulut oikeasti alkavat pyöriä mielessä. Jotkut niistä toimivat rohkaisuna, kun valitsema laskulinja näyttää hurjalta ja toiset taas putkahtavat korvien väliseen stereoon, kun risteilee leppoisasti puhtaalla lumella.
Sunnuntaina ei sada aina
2. Scorpions: Loving You Sunday Morning (Love Drive)
3. Beck: We Live Again (Mutations)
4. Tom Petty: It's Good to Be King (Wildflowers)
5. Cat Stevens: How Can I Tell You (Teaser and Firecat)
Lista muuttui alkuperäisestä ensimmäisen biisin osalta...
Jostain kumman syystä päätin aamukahvin juotuani lähteä lumitöihin. Homma riitti: opiston pihamaa ei ole aivan pieni. Jos joskus hommaamme omakotitalon, kannattanee miettiä pihan kokoa lumitöidenkin kantilta. Minä ne lumityöt kuitenkin tulen tekemään. Koska Scorpions oli aluksi listani kärjessä, saat niin halutessasi katsoa tästä 1980-luvun puolivälin ylittäneen viiksihevipoppoon (tässä myös sukkahousuhevin, ks. kitaristi Matthias Jabsin keltamustaraidalliset housut!) esittävän listani biisin lavalla. Vau.
lauantai 2. helmikuuta 2008
Isä, poika, perhe, koti
2. Nick Cave & The Bad Seeds: The Good Son (The Good Son)
3. Bruce Springsteen: My Father's House (Nebraska)
4. Nits: Home Before Dark (Henk)
5. Bob Dylan: It's Allright, Ma (I'm Only Bleeding) (Subterranean Homesick Blues)
Hullujen päivien soundtrack
Antimarket music, nonstop

1. Manic Street Preachers: We Are All Bourgeois Now (Lipstick Traces)
2. YUP: Kaikki on hyvin (Normaalien maininnousu)
3. Rage Against the Machine: Bulls on Parade (Evil Empire)
4. The Beatles: You Never Give Me Your Money (Abbey Road)
5. Foo Fighters: All My LIfe (One by One)
Lost in a supermarket
perjantai 1. helmikuuta 2008
Wake up it's a beautiful morning!
Heräämiseen tarvitsee musiikkia niin kuin nukahtamiseenkin. Minä ainakin pystyn nukahtamaan hyvin, vaikka Henry Rollins Band pauhaisi vihaista virttään kaiuttimista. Nyt kuitenkin johdattelen itseni kirjoittamaan heräämisestä. Kun maailma murjoo, kun piippaava puhelin on jo heitetty seinään, peili on vinompi kuin muisti ja ”hyväähuomenta” –ihmiset ärsyttävät, musiikki antaa toivoa. Se on ystävä, joka ei esitä vastaväitteitä – tai jos esittää, sen voi sammuttaa. Musiikki auttaa kestämään kaiken, mikä ihmisen pitää. Minun moninainen heräämisen top 5 –listani on tässä:
1. Blackfoot: Morning Dew (Vertical Smiles)
2. CMX: Fysiikka ei kestä (Aion)
3. Audioslave: Wide Awake (Revelations)
4. The Boo Radleys: Wake Up Boo! (Wake Up!)
5. Radiohead: Anyone Can Play Guitar (Pablo Honey)
Satunnaiset sankarit

Ja vannon, että käänsi vain kerran potikkaa, jolla saan seuraavan Biisin. Listaa kuunnellessani päähäni pälkähti kirjoittaa lista käsin, koska halusin näin kunnioittaa settilistoja. Äidinkielen opettajani pahoittelee käsialaani.
[p]