perjantai 8. helmikuuta 2008

Cover me

Taas koittaa viikonloppu. Se tulee usein kuin suojaksi arjen sadetta vastaan. Viikonloppuna – heti perjantaista lähtien – alkaa elämä. Toki työkin voi olla elämää, ja toisinaan se hienolta tuntuukin, mutta nyt ei ole moiseen väitteeseen mahdollisuutta. Ei ole ollut aikoihin.

Musiikissa elämä voi tarkoittaa paitsi uuden synnyttämistä niin myös jonkin olemassa olevan kaaren jatkamista, uusien vaatteiden pukemista. Lainakappaleet ovat parhaimmillaan biisille tarjottuja uusia vaatteita, mutta ei mitään keisarin uusia vaatteita. Lainassa pitää kuulua lainaajan merkki, siksi tehdäänpä-tämä-niin-kuin-ennenkin –pelehtiminen on turhaa. Onnistunut cover kovertaa biisiin uutta eloa ja tarjoaa ponkaisualustalleen uudenlaisen, entistä kestävämmän suojan, uudet seinät ytimen ympärille.

Koska musiikki ei elä pelkästään rypistyksestä vaan ihmisten äänistä, konserteissa esitetyt coverit ovat tärkeitä. Ihmisten äänet glorifioivat kappaleen entisestään ja antavat kuulijalle suojan yksinäisyyttä vastaan. Siksi haluaisin autiollesaarelle mukaani pääosin live-taltiointeja. Tosin en haluasisi autiolle saarelle - ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Tämän pakonomaisen liirumlaarumin jälkeen haluan laatia omiksi top 5 -listoikseen sekä studio- että livecoverit. Alkuperäinen esittäjä on suluissa.

Studio

1. Dave Alvin (Bob Dylan): Highway 61 Revisited (Highway 61 Revisited Revisited)
2. Rage Against the Machine (The Rolling Stones): Street Fighting Man (Renegades)
3. Scott Walker (Jacques Brel): Mathilde (Scott)
4. Metallica (Bob Seger): Turn the Page (Garage Inc.)
5. Johnny Cash (Soundgarden): Rusty Cage (Unchained)

Live

1. Pearl Jam (Victoria Williams): Crazy Mary (
New York, July 8th 2003)
2.
Nazareth (J.J. Cale): Cocaine (Snaz)
3. The Rolling Stones (Chuck Berry): Carol (Get Yer Ya-Ya’s Out)
4. Bruce Springsteen & the E Street Band (Woody Guthrie): This Land Is Your Land (Live/1975-1985)
5. Jimi Hendrix (Chuck Berry): Johnny B. Goode (Johnny B. Goode original video soundtrack)

Ei kommentteja: