torstai 14. helmikuuta 2008

Valenttiinilista

Ystävänpäivä on ajatuksena kiva, mutta missä olit silloin, kun löysin itsen surullisena ja masentuneena ojanpohjalta? Missä ihmeessä olit silloin? Sinä olit tietenkin missä lienit ja vain siksi, että ei ollut ystävänpäivä. Oman onnen noja on huono tuki silloin, kun onnea ei ole. Ystävänpäiväkin on oikeastaan huono ajatus siksi, että pitäisi puhua ystävänvuodesta: ystävänpäivä on joka päivä - tai ainakin pitäisi olla. Jokainen johonkin tarkoitukseen korvamerkitty päivä on turha, jos päivä on rakennettu olemassaolevaksi, jotta talouden rattaat pyörisivät, jotta ihmiset kuluttaisivat enemmän. Ja hölmöksi nimetty oranssihko laitoksemme kiittää.

Ystävänpäiväksi nimetty hetki on yletön spektaakkelin yhteiskunnan ilmaus, joka pakottaa meidät kuluttamaan (lähettämään kortteja, lahjoja tms.), jotta me olisimme omissa, muiden ja yhteiskunnan silmissä kelvollisia kansalaisia. Minä jaan kokemuksia ja ehkä lahjojakin ystävieni kanssa silloin, kun siihen on oikea hetki, en silloin, kun minua vaaditaan niin tekemään. Ystävänpäivä on kuin Facebookin ystäväluettelo, jonka kartuttamisessa keskeinen funktio on oman statuksen pönkittäminen turhalla tilpehöörillä.Edellä mainitusta huolimatta tai juuri sen vuoksi kirjaan tänään rakkautta tai romanttisuutta ilmaisevien laulujen topviitosen. Ystävänpäiväaiheisista lauluista olisi voinut laatia oman listansa, mutta näin on parempi.

Sitten vielä pieniä selitteitä valinnoille. Rakkauden yksi ulottuvuus on "tiede". Tuosta ulottuvuudesta Coldplayn laulu on niin onnistunut viritelmä, että sen paikkaa ei nyt uhkaa mikään. Tähän valintaan vaimokin on tyytyväinen. Taidettiin tanssia tätä häissämmekin. CMX taas ei juuri selvärajaisia rakkauslauluja lurittele, mutta kun lurittelee, niin osutaan keskelle taulua. Marmori on... marmoria. Jos pitäisi valita yksi rakkausaiheinen levy kokonaisuudessaan, valitsisin Nick Caven Boatman's Callin. Cavella on hämmentävä kyky olla yhtä aikaa synkkä ja äärimmäisen romanttinen. Listallani olevassa biisissä rakkaus on niin syvää ja intensiivistä, että vääränlaisina hetkinä itku on lähellä. Jätän kaksi viimeistä itse tulkittaviksi.

1. Coldplay: The Scientist (A Rush of Blood to the Head)
2. CMX: Marmori (Cloaca Maxima)
3. Nick Cave & the Bad Seeds: Into My Arms (Boatman's Call)
4. Pearl Jam: Smile (No Code)
5. Christy Moore: Missing You (Voyage tai livetaltiointi Live at the Point, jossa oleva versio on parempi)

5 kommenttia:

panu kirjoitti...

Aika erilainen lista.

Tommi kirjoitti...

Tarkoituksella pois jäi vain Niilon hurrikaanin kaltainen sinä. Mutta romantiikassa jos missä listat ovat väistämättä kovinkin erilaisia - ainakin, jos selittelee biisien taustoja, kuten nyt teimme.

Tommi kirjoitti...

Olisi kamalaa, jos mun listani olisi samanlainen kuin sulla :)

panu kirjoitti...

totta. Ehkä on parempi, että ne ovat erilaiset. Mutta on myönnettävä, että Coldplay olisi saattanut ajatua listalleni, onneksi sattuma puuttui peliin.
:c)

Tommi kirjoitti...

Sattuma on rakkauskysymyksissä hieno asia.