tiistai 5. helmikuuta 2008

Sugarland express


Koska tuo autoaiheinen lista on niin mehukas ettei sitä voi ohittaa (paitsi ehkä oikealta), teen Tommin hienolle listalle vastineen. Tiedän, että autoilu on nykymaailmassa varsin tuhoisaa toimintaa, mutta jos unohtaa hetkeksi rujon lämpiävän maailman ja tarkastellaan autoilua mielentilana. Autoilu on parhaimillaan hieno henkinen tila. Siinä istuessaan ratin takana yksin edessään ja takanaan vain mustanauha, joka jatkuu horisonttiin voi tuntea jonkin asteisen irtautumisen tästä maailmasta. Kun tähän sekoittaa vielä mieletymyskeni sellaisiin 60- ja 70 luvun kalssikoihin kuten: Zabriskie Point, Easy Rider, Brewster McCloud: Näissä elokuvissa kiteytyy jotenkin hienosti se tunne, jonka voi yksin autoillessaan tuntea: Vapauden riemun ja yksinäisyyden melankolian samalla hetkellä. Ja nyt kun on sopivasti ajatukset sekaisin on syytä siirtyä asiaan. Autoilu Top 5 biisit eivät kaikki suoranaisesti kerro autoilusta, mutta liittyy oleellisena osana tarinaa kuten tuossa Blue Öyster cultin biisissä. Joissakin biiseissä ollaan vain epämääräisesti lähdössä tai liikkeellä, mutta kaikkein oleellisinta on biisien tunnelma.

1. Blue Öyster Cult: (Then came) the last days of May (Blue Öyster Cult)
2. Neil Young: Long May Run (long may run)
3. Deep Purple: Highway star (Machine head)
4. Grateful Dead: Friend of a Devil is friend of mine (American beauty)
5. Buffalo Springfield: For what it's worth (Buffalo Springfield)

9 kommenttia:

Tommi kirjoitti...

Autolla ajaminen on kokemuksena henkistä laatua. Tien kelautuminen silmien eteen on lähellä filminauhan taltioimaa ikuisuutta. Ajaja ohjaa koko omaa road-elokuvaansa, sillä eikä tuulilasin rajattu kuva ole kuin valkokangas...

Tommi kirjoitti...

Siis kiitos tästä.

panu kirjoitti...

Kiitos itsellesi. Ajattelin, että osaisit arvostaa Road elokuvallista lähestymistä.

/mek kirjoitti...

Hiukan vajaa kolme vuotta sitten listasin 15 kpl maailmankaikkeuden parasta piisiä. Silloin oli Last days of May listalla ja vaikka en sitä ole kuunnellutkaan kuin ehkä kolme kertaa tässä välissä niin olisi se vieläkin.

Nyt ei tarvitsisi edes sitä Fordia vuokrata, joten eiköhän viimeistään kesällä rekonstruoida tapahtuma?

panu kirjoitti...

Kyllähän se sopii. Eiköhän sun Voortissa päästä tunnelmiin. Se mulle on vielä on hieman epäselvää kuka on kertoja roolissa, joka laulussa laulaa viimeiset riimit.

/mek kirjoitti...

Tarinan mukaan yksi jäi henkiin, jos se on se kertoja?

http://members.aol.com/bocfaqman/boc_faq.html

Tommi kirjoitti...

Mietin myös, olisiko kertoja kuski. Laulusta ei kyllä varmasti selviä, että yksi jäisi eloon...

Voisi kyllä ajatella, että yksi on jäänyt eloon. Verenvuodatuksen jälkeen viimeisessä "säkeistössä" hän tuntuisi odottavan kuolemaa, jotta näkisi tuolla puolen olevat matkakumppaninsa. Ja eikös länsi ole Eldorado, tulkinnallisesti tässä yhteydessä jonkinlainen "taivas". Ainakin matka road-elokuvissa suuntautuu usein idästä länteen.

Liian villiä tulkintaa? No, biisi ainakin on komea.cqdkl

panu kirjoitti...

Aika diippii shittii, mutta hyvä tulkinta. Olen ajatellut tehdä tosta joskus sarjiksen ja tuo tulkinta oli itseasissa aika komea lopetus.

Tommi kirjoitti...

Lopun voisi sarjiksessa esittää nykyhetkenä niin, että alun road-osio olisi takautumaa...