sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Villaista Juuttia
The Nightwatchman: One Man Revolution
Soul Power!
lauantai 26. syyskuuta 2009
Sam's Town, iisiversio
Voi minua poloista

Welcome to the new world order
Springsteenin laulu ”The Ghost of Tom Joad” ilmestyi samaa nimeä kantavalla albumilla vuonna 1995. Laulu oli alun perin akustinen, mutta siitä on keikkasetissä tullut voimakkaasti sähkökitaravetoinen rokkiviisu. Onneksi. Akustinen versio on toki hieno, tietenkin, mutta livenä The E Street Bandin läsnäolo tekee laulusta usein koko keikan kohokohdan. Vähiten syynä eivät ole Brucen ja Nils Lofgrenin dialogiset kitarasoolot. Nilsin sooloilutyyli on lyömätön, lähes.
Klassikoksi asetan livevideon vuodelta 2008. Siinä lavalle tulee vieraaksi jo mainitsemani Tom Morello, joka on myös ”a true working class hero”. Hän on artisti, jota arvostan tällä hetkellä ehkä kaikkein eniten siksi, että hän on lauluissaan suorapuheinen ja yhteiskunnallisesti muutenkin erittäin aktiivinen. Axis of Justice on siitä korosteinen esimerkki. Ja onhan hän aivan virtuoosimainen kitaristi, joka saa ainakin minut haukkomaan henkeäni. Melkein itkemään. Video on ylistämästäni kitaroinnista mainio esimerkki. Erityisesti kohdassa 5:42 alkava soolo. Huhhuh. Springsteenin leveä hymykin puhuu puolestaan.
Tässä on alla vielä Springsteenin sooloversio vuodelta 1996. Mukana on tekstitys italiaksi sitä kaipaaville.
Ja vielä on mahdollisuus katsoa Tom Morellon Rage Against the Machinen liveversio “The Ghost of Tom Joadista”. Morello tunnetaan Ragen lisäksi sooloprojektistaan The Nightwachman sekä Audioslavesta ja nyttemmin Street Sweeper Social Clubista. Omalla tavallaan mahdottoman hienoja kaikki.
Muita messeviä klasareita löytyy tästä.
Yksinäisyys
Yksin kotona. Yksin kotona sairaana. Yksin kotona kykenemättä tekemään. Jaksoin katsoa elokuvan, mutta aivoni toimivat laiskasti. Wong Kar-Wain 2046 (2004) ei helpottanut yhtään oloani, sillä siinä vasta on yksinäistä. Kaikilla tuntuu olevan vain muistonsa, jotka nekin ovat hataria. Kuvat ovat hienoja, mutta tekevät omasta lauantaistani arkisen. Mary Douglas kirjoittaa kiinnostavassa artikkelissaan ”The Idea of Home: A Kind of Space” (1991) kodin tunnun tulevan lähtökohtaisesti siitä, että jokin tila saatetaan kontrolloiduksi. Tänään koti on paikkaa, jossa haahuilen, sohva, jossa makaan. Kontrolli on tavoittamattomissa, ajatuksetkin menevät tahtomattani sinne tänne ja tuonne. Sitä on yksinäisyys, ajatusten hallitsematonta liikettä, vaikka olisi missä.
Yksinäisyydestä voi kirjoittaa laulun monesta näkökulmasta. Useimmiten asiaa on lähestytty ihmissuhdeongelmana: toinen lähtee ja toinen jää. Täällä ei ole ongelmaa, mutta asetelma on muuten sama: vaimo ja pojat lähtivät ja minä jäin. Ja tietysti flunssa ja sen tuoma voimattomuus iskivät heti seuraavana päivänä. Kuin olisin hyvä työntekijä ja sairastaisin, kun olen vapaalla. Koska nyt on ihan pakko lähteä lepäämään, kirjaan yksinäisyyttä käsittelevien laulujen viiden kärjen ilman selityksiä. Tällä kertaa selityksenä toimikoon selityksenä ja perusteluna Spotify-linkki, josta laulut löytyvät.
1.
2.Arcade Fire:
3.Killers: Goodnight, Travel Well (Day & Age, 2008)
4.Eddie Vedder: Long Nights (Into the Wild soundtrack, 2007)
5.Christy
sunnuntai 20. syyskuuta 2009
Tietäisinpä miksi
Rollarit tallensivat laulun vähän yli neljäkymmentä vuotta sitten heinäkuun kolmantena 1969. Samana iltana Brian Jones hukkui epämääräisissä olosuhteissa omaan uima-altaaseensa. Sanoitus saa uuden, entistä traagista paljon traagisemman merkityksen. Ja vaikka tarkoitukseni ei ole kummemmin verrata Wonderin ja Rollareiden esitystä, totean, että Wonderin laulu on upea, mutta minuun vetoaa enemmän räyhäkkäämpi sovitus, josta on jätetty siirappiset orkestraatiot pois. Valitettavasti ”videossa” laulu loppuu kesken. Onneksi Mick Taylorin komea kitarasoolo kuitenkin on mukana. Laulu löytyy hifistin esittelemän sinkun (joka löytyy myös omasta Rollarisinkkujen vajaasta kokoelmasta) lisäksi myös levyltä Metamorphosis (1975). Sen versio on kuitenkin lyhyempi ja kurjempi siksi, että kitarasoolosta on siinä vain rippeet.
lauantai 12. syyskuuta 2009
Interventio
Viimeisen kuukauden olen ihastellut Arcade Firen sodanvastaista anthemia Intervention. Se on häpeilemättömän mahtipontinen ja spektakulaarinen samoin kuin kritiikin kohteena oleva asiakin. Mikään ei ole kuulostanut vähään aikaan yhtä hyvältä kuin ”kirkkourut”. Viime viikolla kolme laulua oli saada minut itkemään, kun kuuntelin niitä Salon rautatieasemalla odottaessani 8.03 Turkuun lähtevää junaa. Noista kolmesta laulusta Intervention, joka yllätti minuit kuunnellessani Tom Morellon isännöimää Axis of Justice -podcastia, oli sellainen ipodista tulvahtanut hyokkäys, että voittaja löytyi. Annoin periksi, vaikka ei tämä vielä klassikko ole. Joskus kuitenkin on. “We’re gonna win this war. No question about it”, kuten sanoisi Texasiin kadonnut isänsä poika.
Ja kuinka komean videon joku on tähän tehnyt! Se kruunaa laulun sanoman niin ylitsevuotavan onnistuneesti, että oksat… ei vaan aseet pois. Sergei Eisensteinin klassikkoelokuva Panssarilaiva Potemkinin (1925) taustalla on alun perin soinut Sostakovitsia, mutta Arcade Firen laulukin on kuin elokuvaan tehty. Niin kauniisti se rytmittää elokuvassa Odessan portailla kuvattua verilöylyä, joka on komeimpia jaksoja elokuvan historiassa ja - ja jota ei muuten todellisuudessa tapahtunut, vaikka elokuvalle historiallinen tausta rakennetaankin. Elokuvan voima on näyttää totena asioita, joita ei ole tapahtunut. Samaten voisi sanoa, että musiikin voima on yli 80 vuotta myöhemmin liittää itsensä osaksi samaa jatkumoa.
Vastaavia pömpöösejä spektaakkeleita sunnuntaiklassikoiden hengessä löydät täältä.
torstai 10. syyskuuta 2009
"I could've used a little more cowbell" -Bruce Dickinson

Tuima yllytti. Se on selitykseni tälle listalle. Olen yllytyshullu ja aloin tietenkin heti miettiä, että muistanko edes viittä biisiä, jossa olisi lehmänkelloa käytetty. Yllätyksekseni muistin muutaman. ja Hiukan asiaani tutkittuani löysin niitä lisää, jo sen verran, että oli vaiketa typistää se viiden parhaan listaksi.
sunnuntai 6. syyskuuta 2009
More Cowbell!
lauantai 5. syyskuuta 2009
Narrin vetisen silmäkulman kässäri
Kuten jo varmaan arvaatte, en ole innostunut tämän päivän Marillionista. En esimerkiksi astele sisään Tavastian ovesta, kun Marillion kapuaa siellä lavalle kuudes marraskuuta. Idea akustisiksi ”lämmitetyistä” omista vanhoista lauluista ja kiertue nimeltään ”L=M less is more” kertoo vain tempuista, jollaisia Marillion viime vuosina on joutunut tekemään voidakseen yhä tallentaa musiikkiaan ja "olla". Omituisin juttu oli taannoinen uskollisiin faneihin (joita Keski-Euroopassa on paljon) vetoaminen: pojat pyysivät faneilta tililleen rahaosoituksia, jota vastaan fanit sitten saisivat levyn. Fanit siis maksoivat, että saivat mitä sitten saivat. Kiinnostava yhteisöllistävä ajatus...
Aika jälkeen Fishin on tuottanut vain kaksi onnistunutta Marillion-albumia. Seasons End (1989) ja Brave (1994) muistuttavat vielä siitä progressiivisuudesta, joka kuuluu nimeen Marillion. Muuten orkesteri onkin vajonnut siihen indie rockin lampeen, jossa polskuttelee tungokseen asti bändejä, vaikka rannalla seisovassa kyltissä kielletään uimasta kuravedessä, jonka joutuminen korviin voi aiheuttaa tulehduksen.
Tolkienin Silmarillionista nimensä napannut ja lyhentänyt orkesteri aloitti julkiset hommansa vuonna 1979. Punkin kärkivuosina ei varmaankaan ollut kiitollista ilmoittaa, että tässä tulee yhtye, joka soittaa moniosaisia, pitkiä lauluja. Puhumattakaan, että olisi maininnut adjektiivin progressiivinen. Marillionin ensimmäinen pitkäsoitto Script for a Jester’s Tear ilmestyi kuitenkin vasta vuonna 1983. Sunnuntaiklassikkoni on albumin nimiraita, johon hurahdin 80-luvun lopulla niin, että osaan edelleen laulaa sen paikoin omituisista lyriikoista huolimatta alusta loppuun ilman taustanauhaa.
Script for a Jester’s Tear on rakkauslaulu, vaikka sitä ei laulun jokaisessa vaiheessa tahdo uskoa. Se on se vanha tarina menetetystä rakkaudesta, kadonneesta rakastetusta, jonka perään haikaillaan, vakka ”the game is over”. Mutta kuinka ällistyttävästi Fish asiansa ilmaisee, suoraan mutta ei suoraan. Kaikki saattaa tuntua yhtä aikaa vaikealta ja monimutkaiselta, vaikka asian perillemeno varmistetaankin vanhoin klisein. Fish lähti bändistä, koska selän takana puhuttiin pahaa. Yksi paha asia muille oli Fishin lyriikoiden epätavallisuus, jota muut pitivät vaikeaselkoisuutena tai jonakin, joka ei ole tästä maailmasta. Heidänpä oli tappionsa. Ja meidän.
Ne levyt, joihin kannattaa tutustua, ovat kaikki Fish-ajan teoksia. Ja niistä kannattaa tutustua kaikkiin. Erityisesti live-levyt ovat herkkua. Niiden paljous kertoo sen, että bändi oli parhaimmillaan lavalla. Mutta hitto, kertaakaan en ole kokenut Marillionia keikalla Fish laulajanaan. Nyt se on auttamatta liian myöhäistä, mutta onneksi meillä on näitä varhaisia levyjä. Ja onhan Fish vielä olemassa. Tässä ovat levyt tiukassa paketissa:
Script for a Jester’s Tear (1983), Recital of the Script (live, 1983), Fugazi (1984), Real to Reel (live, 1984), Misplaced Childhood (1985), Brief Encounter (ep, 1986), Clutching at Straws (1987), B’Sides Themselves (1988). The Thieving Magpie (live, 1988).
Muut sunnuntaiklassikot löytyvät täältä.
tiistai 1. syyskuuta 2009
Olkoon nimesi...

Eelsin koskettava ja naiivikin tilitys on varmasti ollut täällä listalla jo ainakin kahdesti, mutta ei voi mitään, nyt se on pakko heittää ykköseksi taas. Laulu on verkkaisuudestaan ja flegmaattisuudessaan niin elokuvallinen, että näen kertojan kävelemässä ulkona koiran kanssa katselemassa jalkakäytävän halkeamia. Myös Niilon hempeä luritus on ollut täällä joskus esillä, mutta niin se on, kuten Nipa laulaa, että vain hetken kestää lapsuus, jonka jälkeen pääsemmekin ajanjaksoon, johon Pomon laulu viittaa. Greetings from
1.Eels: Things the Grandchildren Should Know (Blinking Lights and Other Revelations, 2005)
2.Neil Young: I am a Child (Decade, 1977, alunperin Buffalo Springfield: The Last Time Around, 1968)
3.Bruce Springsteen: Growin’ Up (Greetings from Asbury Park, N.J., 1973)
4.Audioslave: Show Me How to Live (Audioslave, 2002)
5.The Killers: Daddy’s Eyes (Sawdust, 2007)
Neuvoja pojalle Spotifyssa.