sunnuntai 19. joulukuuta 2010
putkajoulu
lauantai 18. joulukuuta 2010
lauantai 11. joulukuuta 2010
Joululaulu, anteeksi
Siksi kerron seuraavan:
Vuonna 2005 Suomalaisen elokuvan festivaalissa (Turku) esitettiin Viikatteen kahdeksan musiikkivideota. "Tie"-laulun video oli tuolloin uusin. (Se tuli mukaan ohjelmistoon suoraan leikkauspöydältä, ensi-iltaansa siis.) Paikalla videoista olivat kertomassa laulajakitaristi Kaarle Viikate sekä videoiden ohjaaja Joonas Berghäll, joka tänään tunnetaan paremmin dokumentaarisesta elokuvastaan Miesten vuoro (2010). Kaarlea ja Joonasta haastattelin minä. Se oli mukavin haastattelu, missä olen koskaan ollut osallisena.
Siirtykäämme sitten viikatemaiseen jouluun. Klassikkovalintani on ”Viattomien lasten päivä”, joka ilmestyi albumilla Vuoden synkin juhla (2001). Se oli vasta yhtyeen toinen albumi. Näin joulun alla käännyn sitä kuuntelemaan, koska se on täynnä eräänlaisia vastajoululauluja. On siellä varpusta jouluaamuna ja Sylviakin tavataan joululaulussaan, mutta synkkää, synkkää se on, vaikka kuinka joissain lauluissa toivokin pilkahtaa – hetkeksi. (Albumilla vierailevat Timo Rautiainen ja Jouni Hynynen. Rautiainen varpustelee jouluaamuna ja Hynynen kuljettaa pettämättömään tapaansa lapsosta maan korvessa.)
Videon katsomiseen klassisen kerronnan vinkki: jos kuvataan seinällä roikkuvaa haulikkoa, niin sitä tullaan myös käyttämään. Haastattelutuokiossani totesin, että yllättävän monessa bändin videossa Simeoni (rumpali bändissä) tulee päästäneeksi Kaarlen päiviltä. Kaarle taisi sanoa jotain siihen suuntaan, että bändissä hierarkia on selvä. (Viikate oli pitkään kahden herran orkesteri. Vasta vuoden 2005 tienoilla Kaarlen ja Simeonin lisäksi tasavertaisina on mainittu Arvo ja Erno.)
Ja ne viikonlopun todelliset klassikot ovat täällä.
työväenluokan sankari
lauantai 4. joulukuuta 2010
Lauantai-ilta
sunnuntai 28. marraskuuta 2010
uhkapelisanasto
lauantai 27. marraskuuta 2010
Taitavuuden rajaton riemu
Rush konsertoi Suomessa ensi toukokuussa. The Time Machine Tour on kiinnostava siksikin, että yhtye on ilmoittanut esittävänsä kokonaisuudessaan albuminsa Moving Pictures, joka on julkaistu kolmekymmentä vuotta sitten vuonna 1981. Asiasta löytyy uutinen tästä.
Niille, jotka ihmettelevät, miksi papat vieläkin keikkailevat, panen tähän esimerkiksi edellä mainitulta albumilta instrumentaalisen taidonnäytteen YYZ. Sopii ihmetellä sitäkin, että videossa yleisö hyppii tällaisen progefuusion tahdissa kuin pannahinen nuoriso rokkikonsertissa. (Jos haluaa vain kuunnella, kannattaa painaa play alemmasta "videosta", josta saa kuullakseen studioversion... vaikka eroahan ei juurikaan ole.) Moving Pictures on sellaista yhteistä muistia ja kulttuurista tietoisuutta, joka kasvaa koko ajan korkoa. Tästä lausumasta saatte toki ajatella ihan mitä haluatte. Minä olen kuitenkin oikeassa. Niinhän me kaikki olemme.
Muut taitoa uhkuvat tämän sunnuntain klassikot naputat esiin täältä.
sunnuntai 21. marraskuuta 2010
Piru on irti
lauantai 20. marraskuuta 2010
sunnuntai 14. marraskuuta 2010
fear and loathing in Las Papas
lauantai 13. marraskuuta 2010
Isä, raskaasti ja nöyrästi
Uriah Heepin ensimmäisellä albumilla Very ‘eavy, very ‘umble (1970) on laulu, jossa isä joutuu hankalien kysymysten eteen. ”Come Away Melinda” on hieno, kaunis ja koskettava isän ja tyttären välinen keskustelu, jossa sota ei ole yleistä historiaa, valtioiden ja ideologioiden välistä tappelua, vaan yksityistä, ihmisten henkilökohtaisen tragedian kirjoittamaa historiaa, jota ei kouluissa opeteta - tai ei ainakaan opetettu silloin joskus.
Muut tämän sunnuntain klassikot voi ampua alas täällä.
perjantai 12. marraskuuta 2010
Viekää minut kotiin

En ole ollut pitkään aikaan CMX:n keikalla. Kymmenisen kertaa lienen yhtyeen nähnyt. Ainakin kymmenen. Parhaita CMX-keikkoja on monta. Nyt en kuitenkaan muistele niitä, en katsele taakseni ja piehtaroi vanhalla patjalla. CMX on pienoisella kiertueella, johon osallistun minäkin. Joulukuun alussa toinen Tavastian-keikka siintää mielessäni. Yhtään toista suomalaista orkesteria tuskin odottaisin kokevani samalla tavalla, kuukautta aikaisemmin. Toisinaan tuntuu siltä, että Suomessa ei ole toista rockorkesteria...
Jos en tarkastele mennyttä, niin ainakin lähestyn topvitostani menneisyyden kautta ja sen innoittamana. Jouduin siis pyörtämään sanojani ja antamaan lausunnon, jota luulin, etten tulisi koskaan antamaan. Ei muuta kuin nahkaparturille ja sitten tervaa ja höyheniä.
Toivon todellakin, että CMX taas kerran soittaisi mitä tahansa, jotta nyt esittämäni toiveet eivät olisi täysin utopistisia, sillä sellaisilta ne tuntuvat. Aina kuitenkin saa toivoa. Sen verran realisti olen, että Talvikuningas-nimistä laulua en listaa, vaikka sen haluaisinkin kuulla. Tuskin settiin sijoitetaan 62-minuuttista sävellystä. Mutta jos vaikka encoreksi… En tohdi myöskään napata Talvikuninkaasta osia, koska se on kuitenkin sanoitustensa osalta kokonaisuus. En kuitenkaan pane pahakseni, jos siitäkin jokin osa lohkaistaan. Uusimmasta albumistakaan en esitä toiveita, sillä niitä on setissä joka tapauksessa iäti.
Viiden laulun valikoiminen on mahdoton tehtävä. Siksi valitsen kymmenen niin, että viisi ensimmäistä ovat – jääkiekkoa lainatakseni – ykkös- ja viisi viimeistä kakkoskentällinen. Siis seuraavat viisikot ottaisin mieluusti vastaan:
1. Tuulenkosija (Pedot, 2005)
2. Vainajala (Vainajala, 1998)
3. Työt ja päivät (Aura, 1994)
4. Fysiikka ei kestä (Aion, 2003)
5. Ehdota jotain parempaa (Cloaca Maxima II)
6. Palvonnan eleitä (Rautakantele, 1995)
7. Marmori (Cloaca Maxima, 1997)
8. Manalainen (Aurinko, 1992)
9. Tähdet sylissään (Dinosaurus stereophonicus, 2000)
10. Arcana (Discopolis, 1996).
Spotify tarjoilee laulut mainitussa järjestyksessä tästä.
sunnuntai 7. marraskuuta 2010
"...and I felt like getting high"
New Musical Expressin (NME) neljäkymmentä vuotta sitten (6.11.1971) julkaistun top 30 -albumilistan kärjessä oli Rod Stewartin "Every Picture Tells a Story". Se oli ollut samalla paikalla jo kuusi edeltävää viikkoa ja tuli olemaan vielä kaksi seuraavaa. Mikään ei kuitenkaan saisi minua asettamaan tähän Rod Stewartia. Sen verran kunnioitan itseäni.
Samaiselta listalta löytyy kuitenkin paljon sellaisia albumeita, joista voisin klassikon valita (esim. The Who Who’s Next, Curved Air Curved Air, Black Sabbath Masters of Reality) sekä sellainen, josta jo olen valinnut (Cat Stevens Teaser & The Firecat). Nyt valintani osuu Neil Youngiin.
After the Gold Rush löytyy uutena tulokkaana kyseisen listan sijalta 24. Sen jälkeen albumi ei enää listalle noussut. En minä listoista perusta, vaikka ihmettelenkin, että tuo kultakuumeen jälkeinen kultakimpale ei aikanaan kulutusjuhlaan riehaannuttanut. After the Gold Rush ei ylisanoja kaipaa: se on ylisana. Se on niin ylittämätön, että Lynyrd Skynyrdin ”Southern Mania” kommentoiva ”Sweet Home Alabamakin” on sen rinnalla vain hyttysen ininää.
Valintani on albumin nimilaulu. Parempaa ei ole, ei ehkä missään. Albumin alatekstinä on Youngin tuolloisen naapurin, näyttelijä Dean Stockwellin ja Herb Bermanin kauhuelokuvan käsikirjoitus "After the Gold Rush", jossa Topangaan iskee tulva-aalto ja Kaliforniaan maanjäristys. ”Look at mother nature on the run in the 1970s”, Neil laulaa.
Tuottaja David Briggsin mukaan Young sävelsi laulun puolessa tunnissa. Saattaa olla myyttisyyden rakentamista, mutta koko tuotantoa ajatellen väite on uskottava. ”There was a band playing in my head and I felt like getting high”.
Muut tämän viikon klassikkovalinnat tavoitat täältä.
sunnuntai 31. lokakuuta 2010
Tuimagallup
Kid A
Kuvaile itseäsi.
Real Gone
Kuinka voit?
I've got the ol' kozmic blues again
Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi.
Nuthin' Fancy
Mihin haluaisit matkustaa?
Hotel California
Kuvaile parasta ystävääsi.
Odds and Sods
Mikä on lempivärisi?
Blonde on Blonde
Millainen sää on nyt?
Clouds taste Metallic
Mikä on mielestäsi paras vuorokaudenaika?
Red Sails in the Sunset
Jos elämäsi olisi tv-ohjelma, mikä sen nimi olisi?
Nevermind
Mitä elämä sinulle merkitsee?
Time Fades away
Millainen parisuhteesi on?
Pikkutaivas
Mitä pelkäät?
Dark Side of the Moon
Päivän mietelause?
Give 'em enough rope
Minkä neuvon haluaisit antaa?
Never mind the Pollocks
Miten haluaisit kuolla?
Kokonaan
Mottosi?
Without you I'm nothing