
perjantai 26. syyskuuta 2008
happiness is a warm gun

maanantai 22. syyskuuta 2008
Losin tienoo

Ensimmäistä sijaa ei pitänyt kauan miettiä: Colosseumin massiivinen liverypistys enkelten kaupungin ikävyydestä on niin Lost ja komea kiihtyvine, svengaavine kitarasooloineen, ettei paremmasta väliä. (Jon Hiseman ei myöskään ole paskempi rumpali. Sen voi toisaalla todeta vaikka kuuntelemalla Daughter of Time -levyn (1970) päätävän The Time Machinen, joka on yhtä kuin kahdeksan minuuttia kestävä rumpusoolo...) Jos minulla on viisitoista minuuttia aikaa ja haluan kuunnella jonkun tunnelmaa nostattavan biisin, niin tiedän, että Lost Angeles on juuri se.
Toisen ja kolmannen biisin ”sijoitus” oli vaikeampi pala purtavaksi. Ehkä näin oli siksi, että biisit ovat samannimisiä: molemmissa liikutaan nimen puolesta L.A. Without a Map –tyyppisissä fiiliksissä. Rainbow päätyi System of a Downin edelle nostalgiasyistä, vaikka SOADin biisi Hollywoodia tiukemmin kritisoivana sanoituksensa puolesta minua enemmän miellyttääkin. ”You should have never gone to Hollywood…”
Neil Youngin L.A. haluaa myös nähdä kyseisen kaupungin ”tuhoutuneena”. Ja tuosta tuhosta ei kukaan osaa laulaa niin kuin tämä herra. Tuntuu siltä, että voisin heittää Niilon jokaiselle laatimalleni listalle. Time Fades Away on muutenkin hieno historiallinen livedokumentti, jonka saattamisesta levyhyllyyni kiitän kauniisti ja nöyrästi Arto Lappia.
Ja lopuksi sitten Tanskan poikien poppia. Kashmirin Kalifornia on tummasävyisenä poppiksena mainio. Eikä biisin arvoa minulle vähennä yhtään se, että siinä mukana road-tyyppisiä tunnelmia.
Tässä on topvitoskartta vielä tiiviissä listamuodossa:
1. Colosseum: Lost Angeles (Colosseum Live, 1971; aiemmin jenkkien markkinoilla albumissa The Grass Is Greener, 1970)
2. Rainbow: Lost in
3. System of A Down: Lost in
4. Neil Young:
5. Kashmir: Kalifornia (No
lauantai 13. syyskuuta 2008
Paskaa sataa

[Ensi pieni huomautus. TÄMÄ on nyt yläviidennen 100. JULKAISTU blogihuomio. Edellinen mainitsemamani 100 rikkoontuminen sisälsi kaksi julkaisematonta tekstiä. Pahoittelen smokkinsa turhaan vuokranneille tapahtunutta.]
sunnuntai 7. syyskuuta 2008
Mun pieni valtakuntani

Mutta siis… on päiviä, jotka ovat ja päiviä, joiden ei toivoisi olevan. Ne, joiden ei toivoisi olevan, voivat vaatia erilaista musiikkia. Tavallisinta lienee valita musiikkia, joka auttaa vajoamaan entistä syvemmälle, joka auttaa sukeltamaan siihen paskakasaan, jonka pohja ei ole tavoitettavissa, mutta jossa kuvittelee ymmärtävänsä, että pintaan on liian pitkä matka. Tällaisina päivinä Landolan kieli on vähällä vääntyä oman kaulan ympärille. Siis noin niin kuin symbolisesti. Mutta, niinä ikävänkatkuisina päivinä, jolloin pöntön pinta on saavutettavissa (tai ainakin tuntuu siltä), alakuloa kannattaa ruokkia ikävän antiteesimusiikilla, ikäväksi naamioidulla hauskuudella - tai muuten hauskalla räminällä, vaikka toki aina ei ole totta, että miinusmiinus on plus. Iloa suruun, vaikka ilo olisi kuinka surullista!
Tässä on köntsäntäyteisiin päiviin vapaasti käytettäväksi kaksi topvitosta, toinen hirttofiiliksellä, toinen naurun stimulantiksi.
Syvemmälle pohjaan
1. Manic Street Preachers: My Little Empire (This Is My Truth Tell Me Yours, 1998)
2. Marillion: Script for a Jester’s Tear (Script for a Jester’s Tear, 1983)
3. The Rollins Band: Low Self Opinion (The End of Silence, 1992)
4. Soundgarden: Blow Up the Outside World (Down on the Upside, 1996)
5. Bob Dylan: It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding) (Subterranean Homesick Blues, 1967)
Pintaa kohti
1. Pearl Jam: Down (Lost Dogs, 2003)
2. Tohtori Orff & herra Dalcroze: Tarzan vai Teräsmies (Hymykuoppaisella tiellä, 1998)
3. Tom Petty: It’s Good to Be King (Wildflowers, 1994)
4. Huey Lewis & the News: I Want a New Drug (Sports, 1983)
5. Tenacious D: Tribute (Tenacious D, 2001)