torstai 27. marraskuuta 2008

OSTA, OSTA, OSTA... milloin haluat


Perjantaina 28.11. eli huomenna on ”Älä osta mitään” -päivä. On kannatettavaa olla ostamatta joka päivä jotakin, mutta yhteen päivään pakotetusti lykättynä idea on jeesustelua. Minä ostan silloin, kun jotakin tarvitsen tai haluan. Voin huomenna jättää tuon ”haluamisen” pois, mutta entäpä jos poikani tarvitsee välttämättä vaikkapa lääkkeitä apteekista? Jätänkö ostamatta, koska juuri kyseisenä päivänä joku pyytää pidättäytymään ostamisesta?

Käänteisesti äläostamitäänssä on kyse samasta asiasta (tai asiattomuudesta) kuin ystävänpäivässä, jolloin pitäisi lähettää kaiken maailman kortteja ja ostella sydämenmuotoisia lahjoja, jotta osoittaisi arvostavansa ystäviänsä. Pitäisikö ystäviä muistaa juuri tuona päivänä siksi, että muina päivinä ei sitten tarvitse vai siksi, että postilaitos… anteeksi… Itella saisi tuloja?
En halua miettä. Haluan arvostaa ystäviä jokaisena päivänä ja ostaa heille jotakin vaikka huomenna, jolloin niin ei saisi tehdä.


Siis minä ostan huomenna, jo niikseen tulee. Vahingossa tuli tänään käytyä kaupassa viikonloppua varten, mutta kuinkahan moni jättää huomenna menemättä, koska niin ”kuuluu tehdä”? Ehkä naapurin Kalekin jättää saunaoluensa juomatta, koska kaupan kassalla sanotaan, että parempi olisi tänään olla ostamatta. Niinpä seuraavat biisit käsittelevät kulutuskulttuuria, jota toki saisi hillitä, mutta en minäkään sullo näitä biisejä yhteen päivään, vaan kuuntelen niitä pitkin vuotta monta kertaa viikossa. Paremmin ne minua muistuttavat kuin jonkin pannahisen sloganin alle puristettu viikonpäivä.


1. The Smiths: Shoplifters of the World Unite (The World Won’t Listen, 1987)
”Shoplifters of the world
unite and take over.”

2. Rage Against The Machine: Bullet in the Head (Rage Against The Machine, 1992)
”Believin’ all the lies that they’re tellin’ ya,
Buying all the products that they’re sellin’ya.”

3. Manic Street Preachers: Motorcycle Emptiness (Generation Terrorists, 1992)
”This wonderful world of purchase power…”

4. Radiohead: Fitter Happier (OK, Computer, 1997)
”Fitter, healthier and more productive
a pig in a cage on antibiotics.”

5. Neil Young: Restless Consumer (Living with War, 2006)
”Don’t need no more lies.”

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä kävin ruokaostoksilla, koska huomiseksi on luvattu liukasta enkä halua luistella kotiin kauppakassien kanssa ellei ole pakko. Olen samoilla linjoilla kanssasi - kulutustapoihin eivät äläostamitäänpäivät vaikuta hevonkakkaa. Kulutuksen pienentäminen tapahtuu jokapäiväisillä ja viikkoisilla vainnoilla. Ja ystäville voi lahjat - myös syntymäpäiväsellaiset - ostaa milloin vain. Ja ainahan harteille läimäytys, halaaminen tai kirjoitus/soittoyhteydenotto kertovat enemmän välittämisestä kuin tavara.

Anonyymi kirjoitti...

Ja joskus tunnen itseni niin tädiksi - varsinkin silloin kun luen mitä muotoilematta kirjoitan.

panu kirjoitti...

Hyvä lista. Tässä Zen arvoitus: Miten voit kuunnella lauluja, joita et ole ostanut? Puollustan tuota ei-saa-ostaa-mitään-perjantaita. Ideana kai lienee ensisijaisesti herätellä ihmisiä ajattelemaan kuluttamista. Minuakin naurattaa tämä päivä ja olen joinakin vuosina umpikieroutuneena protestoinut ostamalla jotakin (muistaakseni levyjä). Toisaalta ihmisenä, joka saa elantonsa suunnittelemalla kulutushyödykkeitä, olen aika ristiriitaisessa tilanteessa. Miten sahata oksaa altaan putomatta puusta?