perjantai 2. toukokuuta 2008

työn juhla


Koska olen niin sanotun luovan työn tekijä, olen päivän myöhässä tehdessäni Vappuun sopivaa listaa. Otan hieman erilaisen kohtauskulman aiheeseen, kuin Tommi. Olen kyllin vanha muistaakseni 70-luvun lopun poliittisesti virittyneitä vappuja, jolloin yksin perheen huveista oli seurata vappumarssia Turun torilta ja huudella eräälle perhetutulle herjoja, kun hän marssi kommunitien riveissä (Vanhempani luultavasti äänestivät Kokoomusta näihin aikoihin). Myönnän olevan varsin riistiriitainen poliittisissa kannoissani ja ehkäpä siksi minua ei haittaa vapun epäpolitisoituminen. Tosin en myöskään arvosta vappua sinä nykyisenä ryyppyputkena, mutta kaikkea ei voi saada. Eilen vappu teki itsestään karikatyyrin, kun Jeesus-marssi ohitti kommunistien vapputilaisuuden Tampereen keskustorilla.

Olin ajatellut työn juhlaan liittyvää listaa, kun huomasin eilen, että Tommi oli ehtinyt jo oman listansa pykätä hienolla teemalla. Ja onnekseni huomasin, että hänen listallaan ei ollut yhtään samaa laulua, kuin omalla hahmotelmallani. Osa kappaleista on helppo arvata, miksi ne valikotuivat listalle, kuten alunperin Allen Toussaint:in säveltämä Working in the coal mine. Se on tällä listalla Devo:n esittämänä eikä Lee Dorsey:n alkuperäisenä tulkintana, koska olen siihen Devo:n versiona tutustunut. Lynyrd Skynyrd:in biisi on taas hyvää duunariasennetta pullollaan. Siinä pojat naureskelee ja piruilee omalle levy-yhtiölleen. Blackfoot:in laulu on taas silkkaa realismia tavallisen duunarin elämästä. Casey Jones on hieman toisenlainen duunari. Hän tasoittelee stressiä ja suoristelee rautatien mutkia kokkelin voimalla junaa kuljettaessaan. Ja saahan tuosta albumin nimestä huonompikin aasinsiltainsinööri jotakin aikaiseksi. Viimeisenä listalla on Pelle Muistuttamassa siitä, ettei työväen liike aina välttämättä muista entisiä jäseniään: Työttömiä.  

1. Devo: Working in the coal mine (Heavy metal soundtrack)
2. Blackfoot: Diary of a working man (Marauder)
3. Lynyrd Skynyrd: Working for the MCA (Second Helping)
4. The Grateful dead: Casey Jones (Working man´s dead)
5. Pelle Miljoona: Olen työtön (Meillä menee lujaa)


5 kommenttia:

Tuima kirjoitti...

Hassua, ettei kumpikaan teistä huomioi John Lennonin Working class hero'ta. Ei työbiisi, mutta aiheeseen sopiva, eikö?

tommi kirjoitti...

Satojen tuhansien työttömien positiivinen energia, todetaan Teemu Hirvilammin runossa, josta Turun romantiikka sävelsi komeaksi viisuksi.

Lennonia ei unohdettu, joten ei tässä mitään hassua ole. Ehkä se ei kuitenkaan valitsijan listalle mahtunut - syystä tai toisesta. Hyvä biisi toki.

panu kirjoitti...

Mulle kävi pieni kämmi. Nimittäin olin ajatellut laittaa sen listalle, mutta kun kirjoitin listaa se minulta unohtui. Lennon oli loistava lauluntekijä ja Working class hero on yksi parhaita John-vainaan teoksia, jopa Green Day:n versiona.

Tommi kirjoitti...

Minä otin laajemman kulman asiaan: taistelu on eri asia kuin työläisyys, vaikka perinteisessä (marxilaisessa?) näkemyksessä ne toisiinsa kytkeytyvätkin. Ehkä teen työläisyydestä ja työstä oman listan. Let's work... tai miten olisi tuo... tuo... I got my mojo working...

Tuima kirjoitti...

Ei mitään vastaansanomista Green Dayn versioon.