keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Erilaisia "tiloja"

Lähden musiikin mukana avaruuteen. Oikeaan hetkeen osuva oikeanlainen musiikki tarjoaa aina kuulijalleen ”avaruuden” (space). Mistään pelkistä ”tiloista” (spaces) ei nyt kuitenkaan ole kyse, vaan jossakin tuolla korkeuksissa häämöttävästä utuisesta universumin kaaresta, johon tavataan lähteä raketilla. Tosin jo Edgar Allan Poe kuljetti henkilönsä sinne eräänlaisella kuumailmapallolla…

Kuusta ja tähdistä saisi helposti omat topvitosensa, ja kenties niidenkin aika vielä tulee, mutta nyt tyydyn laajempaan rajaukseen. Avaruusaiheet tuntuvat usein liittyvän siihen, mitä on totuttu nimittämään psykedeliaksi tai vaikka ”sfääreiksi”. Näin ollen kyse on sittenkin jostain ”tiloista”. Jotta en hämmentäisi enempää, esitän Panun laatimalle listalle vastineeni.

Avaruusaihe pakottaa asettamaan ykköseksi Talvikuninkaan. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Avaruuden laajuus oikein vaatii keulille pitkää biisiä, joka nyt on 12-osaisena kaksi sekuntia yli 62 minuuttia ärhäkkää ja herkkääkin scifitaistelua. CMX:n eeposta komppaa mainiosti Black Sabbathin näkemys maapalloosta vihan ja tappelun paikkana, josta lähdetään raketilla johonkin tyhjyyteen, paikkaan, jossa vallitsee ”ikuinen rauha”. Tuossa rauhan tilassa voisi soida vaikka leijumiseen innoittava Camelin virtuoosimainen instrumentaali Lunar Sea. Atomic Rooster tuo listaan hedonistisen univaeltajan, joka tuskin olisi yltänyt listalle ilman Chris Farlowen upeta, persoonallista lauluääntä. Ja sitten lopuksi BÖC tarjoaa biisin nimen mukaisesti tähtitiedettä. Biisi on hieno, mutta voisiko joku avata sen sisällön minulle? Missä ajassa siinä liikutaan jne.?

Listan kirjaamisen jälkeen on pakko kuunnella ihan jotain muuta, jotain tukevaa, ja tanakkaa vaikka Sweatmasteria.

1. CMX: Talvikuningas (2007).
2. Black Sabbath: Into the Void (Masters of Reality, 1971)
3. Camel: Lunar Sea (Moonmadness, 1976)
4. Atomic Rooster: Space Cowbay (Made in England, 1972)
5. Blue Öyster Cult: Astronomy (Imaginos, 1988)


Video
: "Punainen komentaja", CMX:n Talvikuninkaan osa 8/12



6 kommenttia:

panu kirjoitti...

Talvikunningas oli aika ennustettava valinta sulta. Mutta hyvä lavea tulkinta aiheesta lista oli (siitä huolimatta).

/mek kirjoitti...

Siitä huolimatta, että kyseessä on erittäin hyvä levy niin onhan siinä Talvikuninkaassa selkeästi 12 eri piisiä eikä mitään *tun osia.

Joo joo, jopa minä tiedän että niin ne ukot on sanoneet, mutta ei kai kukaan noin vanhojen juttuja enää todesta ota?

Tommi kirjoitti...

Niinpä minäkin kuuntelen tavallisesti tuosta "biisistä" vain osia...

Mutta, hei, jaappanialainen herttua, mistä Astronomyssa on kysymys? Toki Panukin (tai kuka tahansa) voi tähän vastata, jos ässä on hihassa.

panu kirjoitti...

Piti varmuuden vuoksi luntata biisin sanat, mutta ei auttanut yhtään. Vaikuttaa siltä, että tässäkin on BÖC:in ukot käyttäneet älyvapaa-assosiaatiotekniikkaa biisin sanoitusta kehitellessään.

/mek kirjoitti...

Mullahan on vaikeuksia ymmartaa niita BOCin helpompiakin lauluja, mutta eipa se tamakaan kauheasti selvenna: http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy_(song)

Tommi kirjoitti...

Tuo linkki ei tosiaankaan tehnyt tekstiä avoimeksi. Mutta että runoista napattuja juttuja. Ovatkohan äijät olleet aivan täysissä henkisissä voimissaan? In my opinion the need more cowbell...