lauantai 22. tammikuuta 2011

Hillouni


Näin viime yönä unta. Ehdin herättyäni sen unohtaa. Töistä kotiin tullessani kuuntelin musiikkia puhelimesta. Kun kävelin kotipihalle alkoi Pearl Jamin I got ID soida ja samassa muistin unen, jonka näin edellisenä yönä. Unessa Yläviidenneksen vastaava tuottaja, Tommi, ilmoitti Pearl Jamin tulevan keikalle Kiinaan. Unessa ihmettelin, että ottaen huomioon bändin poliittiset näkemykset, keikka Kiinassa on aika yllätys. Samassa rakas blogikolleegani toteaa, että keikka on itseasiassa Hong Kongissa. Muistan päättäneeni hankkia liput tuolle Freudin lämmittämälle keikalle.
I Got ID on tärkeä biisi minulle. Sen tunnelmassa on jotakin, joka saa minut pysähtymään. Muistan missä olen sen kuullut ensimmäisen kerran (pystyisin antamaan koordinaatit ja summittaisen ajan tarvitaessa). Se tuottaa minulle aina voimakkaan mielenliikutuksen. Ei voi mitään, siinä on jotakin, joka vie mennessään.
Ei minulla ole muuta tekosyytä biisivalinnalle, paitsi Neil Young, joka soittaa kitaraa studioversiolla. Toteutukoon unet!

Tässä liveversio vuodelta 2006:


Muita unenomaisia klassikoita löytyy täältä.


13 kommenttia:

Tuima kirjoitti...

Harvan kappaleen kohdalla voi antaa ensikuuntelulle aivan noin tarkat koordinaatit. Eikä tässä tekosyitä kaivata, eiköhän alkuperäinen perustelusi ollut täysin tyhjentävä :). Kappale - se on hieno. Mua alkaa hieman hirvittää tämä Pearl Jam -aivopesu, jota tässä blogissa harrastetaan, sitähän saattaa kohta tulla hankkineeksi ihan oman levyn.

panu kirjoitti...

Kannattaa olla varovainen. Aivopesu voi kutistaa aivoja, jos on väärä pesuohjelma.

SusuPetal kirjoitti...

Hilloa aamiaiseksi, kiitos.
Ottaen huomioon aivojeni tilan, jonkinlainen pesuohjelma voisi olla tarpeen.

Toivottavasti unesi toteutuu!!!

Hirlii kirjoitti...

Prestoorisi luettuani, voin vain toivottaa että unesi toteutuvat. Ei tämä pesuohjelma ainakaan kutista aivoja, sormet on vaan hillossa kaikenaikaa :)

Halo Efekti kirjoitti...

Harmi etten ikinä muista uniani...

Pearl Jam on Nirvanan ohella se mitä mulle jäi grungesta mieleen. Vedderin ääni on miellyttävä, mutta tämä piisi ei ole mua puhutellut samassa mittakaavassa kuin esim. Jeremy.

Jännä miten eri ihmisten pää soi eri musiikin tahdissa.

Ari kirjoitti...

On sulla unet, varsin kansainvälistä luokkaa :) Biisihän on hyvä, hienosti rullaa, melodisia sävyjä ja sillei.

Tommi kirjoitti...

Vai aivopesua.

Toisen unessa ei voi hallita omia tekemisiään. Toivon silti minäkin, että uni toteutuu. Eddiehän lähtee soolokeikoille Australiaan, josta ei olisi aivan mahdoton loikka Hong Kongiin.

Ja laulu... taidan olla jäävi sanomaan siitä mitään. I got ID, I got Shit.

timbut kirjoitti...

Emme ota nyt kantaa hilloon, musiikkiin emmekä liioin uniin, mutta mietimme mitä Freud sanoisi kaikesta tästä viettisyydestä... Tai jos ei Freud niin ehkä Jung tai ainakin Harms...

"Uni
Kalugin nukahti ja näki unta, että hän istuu pensaikossa ja pensaikon ohi kävelee miliisi.
Kalugin heräsi, hieraisi leukaperiään ja nukahti ja näki unta, että hän kävelee pensaikon ohi ja miliisi piileskelee pensaikossa.
Kalugin heräsi, taittoi päänsä alle sanomalehden, ettei kastelisi syljellä tyynyään, ja nukahti ja näki taas unta, että hän istuu pensaikossa ja pensaikon ohi kävelee miliisi.
Kalugin heräsi, vaihtoi sanomalehteä, ojentautui pitkäkseen ja nukahti ja näki unta, että hän kävelee pensaikon ohi ja miliisi istuu jälleen pensaikossa.
Silloin Kalugin heräsi ja päätti ettei nuku enää, mutta nukahtikin heti ja näki unta, että hän istuu miliisin takana ja ohitse kävelee pensaikko.
Kalugin alkoi huutaa ja heittelehtiä vuoteessaan, mutta ei pystynyt enää heräämään.
..."

Eikä tässä vielä kaikki, Uni-tarinan lopun voi lukea Daniil Harmsin Sattumia-kokoelmasta.

Outo olo aavikolla

Viides rooli kirjoitti...

Unet ovat ihania, niiden ansiosta voin hyvällä omallatunnolla sanoa eläväni jatkuvasti kahdessa maailmassa, joissa molemmissa tapahtuu outoja ja absurdeja asioita.

Pearl Jamiin minulla ei ole vahvoja tunnesiteitä, mikä ei tarkoita, ettei bändi olisi merkittävä.Tämäkin biisi todistaa vahvasta ilmaisusta. Mutta kaikkea soitantaa ei vain ehdi, jaksa eikä pysty sisäistämään, kun musiikin ohella aikaa kuluu teatterin, elokuvien, kirjojen ja tanssin parissa. Ja jossakin välissä pitäisi huolehtia myös näistä rakkaista ihmisistä... :)

Anonyymi kirjoitti...

Tätä survosta ei voi ohittaa kehumatta sen raakaa komeutta. Kaikkea hilloa ei onneksi kypsennetä liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Se on jännä miten on joitain kappaleita joihin tosiaan tietää nuo koordinaatit ja melkein kellonajankin.

Pearl Jam on minulta suurelta osin jäänyt heikolle kuuntelulle. Pidän siitä huolimatta kuitenkin Eddie Vedderin äänestä hirveästi, se on aina todella vangitseva, missä tahansa mitä hän laulaa. Jännä juttu, kun on bändejä joita kuuntelen paljonkin mutta joiden vokalistien äänestä -sen voin heti myöntää- en silti pidä yhtä paljon.

Tämän biisin muistan kuulleeni kyllä, en vain olisi nimeä tiennyt.

mainio uni. :) ja juuri niin: toteutukoon unet!

timbut kirjoitti...

Sori, ei se outous vaivannutkaan aavikolla vaan viettipohjaa pohtiessa pensaikossa.
Ja koska eräästä toisesta sunnuntain konsertista koitui jotenkin roskamainen olo, täytyy meidän kertoa Harmsin Uni-tarina loppuun tulevina aikoina Timbuktussa.

panu kirjoitti...

@Timbut tuosta Harmsista tuli mieleen jostakin syystä Groucho Marx. Hän muistaakseni kertoi jonkin variaation samaisesta jutusta.
@Viides rooli. Ei haittaa vaikkei kaikkeen voi keskittyä.
kiitos hauskoista kommenteista kaikillle.