keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Kevätsinkku

Kevätbiisien perään lienee sopivaa heittää lista sinkuista. Ei siksi, että kevät olisi jotenkin sinkkujen aikaa, mitä se toki saattaa olla, vaan siksi, että Panu esitteli omassa kevätlistassaan biisejä, jotka hänellä on kaikki myös sinkkuina. Siis vinyylisinkkuina.

Vinyylisinkut – tai pikkukiekot tai nelivitoset – ovat mukavia, vaikka niitä on kärsimättömän kuuntelijan ikävä käsitellä. Jos sinkut olisivat käytössä helppoja, niitä kuuntelisivat varmasti kaikki massamusiikin ystävät, jotka ostavat vuodessa kaksi tai kolme levyä ja niistä jokaisen yhden radiosta usein kuulemansa biisin perusteella. Kun levy on hankittu kotiin, veivataan cd-soittimesta single repeat –toiminto päälle ja kuunnellaan samaa hittiä kaksi päivää. Sitten levy jää pölyttymään hyllylle, kunnes joku ostaa sen kirpputorilta, kun se on sinne kiikutettu. Pahimmassa tapauksessa kyse on musiikista, joka ei oikeasti kelpaa kenellekään.

Mutta vinyylisinkut... oli aika, noin viisitoista vuotta sitten, jolloin hurahdin niihin hetkeksi totaalisesti. Syy oli Rolling Stonesin. Turun VPK:n talolla tuolloin järjestetyille levymessuille mennessäni mielessä siinsi vain Rollarien sinkut. Ostin niitä silloin 10-15 kappaletta. Yhtäkään en kadu, vaikka soundi on paikoin rahinan takia luokaton. Innostus kuitenkin hiipui – sinkkuihin meinaan. Siksi niitä ei ole kertynyt kuin vähän yli sata. Rollareita joukossa on runsas kolmekymmentä.

Kevääseen sopivista topviitoslistalleni hyppäävistä sinkuista yksikään ei ole Rollari-sinkku, koska niistä teen vielä oman listan tuonnempana. Ekaksi yltää kuitenkin (niin halutessaan) Rollareihinkin liittyvä biisi, joka on ehdottomasti yksi upean soulfirma Motownin hienoimpia tuotoksia. Pakko myös todeta, että harmikseni kamerani on epäkunnossa: kolmantena olevan ”Spinning Wheelin” psykedeelinen ”sateenkaariviinyyli” oli ansainnut päästä kuvaan.

1. The Temptations: Papa Was A Rollin’ Stone (1971)
2. The Spencer Davis Group: Keep on Running (1965)
2. Blood, Sweat & Tears: Spinning Wheel (1968)
4. T. Rex: Children of the Revolution (1972)
5. Tom Petty: I Won’t Back Down (1989)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Children of the Revolutionia pitää kuunnella kovaa jokunen kerta vuodessa, mutta mieluiten talvella. Näistä kuuntelisin lisäksi Temptationsia...