lauantai 26. joulukuuta 2009

Puhuvien päiden letkeyttä

Talking Heads on orkesteri, jonka haluaisin herättää henkiin yhden konsertin ajaksi. Se konsertti voisi olla olohuoneessani, vaikka olohuoneeni siihen liian pieni olisikin. Joulun jälkeiseen laiskan letkeään tunnelmaan sopii erinomaisesti Al Greeniltä varastettu "Take Me to the River". Sanon varastettu, koska niin paljon elävämmin Talkkarit laulun esittävät. Al Green on ok, mutta kun tätä Live in Rome 1980 -taltioinnista napattua esitystä katsoo, niin oksat pois ja samantien pois alta risut, männynkävyt, Audit, Mersut, porot ja kahvinporot. Muuten videossa kitaraa kitisyttää Adrian Belew, joka on sittemmin taituroinut King Crimsonissa. Puhuvien päiden versio biisistä löytyy heidän toiselta albumiltaan More Songs About Buildings and Food (1978). Se on kenties heidän paras levynsä. Voimakasta ja henkevää primitiivisyyttä. Oikeastaan ällistyttävää tämän päivän kliinisten popsoundien maailmassa.



Jos haluaa pikakelauksen Talking Headsin konserttitouhuista, kannattaa katsoa Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva Stop Making Sense (1984). Se on Martin Scorsesen ohjaaman The Band -elokuvan The Last Waltz (1978) ohella parhaita konserttielokuvia. Ja vielä kuriositeetti, joita tässä yhteydessä lienisi useampiakin: Radiohead on ottanut nimensä Talking Headsin biisistä "Radio Head", joka löytyy levyltä True Stories (1986).

Muita joelle vieviä letkeitä klassikoita löydät täältä.

14 kommenttia:

Olli-Pekka Uusitalo kirjoitti...

Esityksessä on riemua, joka välittyy hyvin kuulijallekin ja kuriositeetit & detaljit ovat juuri sitä ilahduttavaa elämän suolaa, jotka osaltaan tekevät elämästä niin mielenkiintoista.

Ink Narrative kirjoitti...

Tämä repäiseen mukavasti irti Joulun apatiasta :)

SusuPetal kirjoitti...

Ihan hyvä tulkinta. Eniten pidän varmaan leffassa the Commitments olleesta versiosta, ei paha.

Vaiheinen kirjoitti...

No kyllä. Tämä on ihan hieno veto. Saisivat tulla meikäläisenki olohuoneeseen soittelemaan :-)

Tuima kirjoitti...

Ei kyllä mahtuisi poppoo meidän olkkariin ainakaan esiintymään - mutta ainakin näin ruudun kautta katseltuna toimii hyvin. Ja letkeää sähköisesti, kyllä vain.

Tommi kirjoitti...

O-P, joo, riemua piisaa. Myös kuriositeeteissa tämän bändin kohdalla.

Kari, jos tämä ei irrota apatiasta, niin ei mikään. The Name of This Band is Talking Heads -kokoelma osoitti sen minulle kauan sitten.

Susu, Commitments oli ok, kuten Springateenin versio Tampereella viime kesänä, mutta ei oo tän voittanutta vielä tullut vastaan.

Vaiheinen, miten olisi Talking Headsin "The Living Room Tour 2010"?

Tuima, nämä mahtuvat mihin tahansa.

panu kirjoitti...

Talkkarit on kyllä ollut hieno bändi. Muistan, että vaikka leffateatterissa oli minun ja tyttöystävän lisäksi kaksi muuta ihmistä katsomassa tuota Demmen komeaa taltiointia oli minulla (ainakin) todella hienot tunnelmat. Olikos tuo more songs se, levy jonka sulle roudasin yhdeltä matkalta?

Tommi kirjoitti...

Jep. Aivan mahtava lätty. Onneksi mulla on oma kuriiri.

panu kirjoitti...

pitää ehkä hoitaa kuriilille kanssa samainen lätty...seuraavalla kerralla.

timbut kirjoitti...

TH mennyt meiltä melkein kokonaan ohi, vahinko vaan. Tää hieno kipale, oli pakko kuunnella uudestaan ja uudestaan. Nuorilempi?! Joelle mennään koko poppoo, joskin omiin puuhiin.
Huisin hieno Alinkin versio
http://www.youtube.com/watch?v=2Tgm7v284JI

timbut kirjoitti...

Piti vielä palata vierelle virran. Siis saako tätä konserttiversiota jostain dvd:nä tms?
Leffaan on pakko nyt päästä!

timbut viipyilee, viihtyilee kirjoitti...

Vielä täällä norkoillaan. Nappula ilmoitti, yrittäneensä joskus meitä tutustuttaa TH:n musaan, mutta ei ollut kuulemma mennyt sillon läpi. Nyt lupasi järjestää kaiken mahdollisen kuulolle. Kiitos uuden vuoden hohdokkaasta virikkeisestä alusta.

Tommi kirjoitti...

Kyllä tätä dvd:nä kaupoista löytyy. Stop Making Sense on ehdoton. Myös Live in Rome 1980 on mainio. Anttila tarjosi sen mulle just ennen klassikkovalintaani hintaan 2.99. Oikein luettu.

Tommi kirjoitti...

Ja vielä: kiva, että viihdytte!