lauantai 8. toukokuuta 2010

Vanha pieru

Sunnuntaiklassikoiden teemasoiton nuoruusteemaa seuraten Neil Young on ohittamaton. Hän on kuulemma taas studiossa. Jotain kiinnostavaa on jäleen tulossa, minkä taannee myös tuottajaksi valikoitunut Daniel Lanois. Mutta klassikkovalintani - nuoruusteemaan se on Niilon ”Old Man”, joka löytyy useammalta livekiekolta ja joka on myös tullut kuultua livenä. Ensimmäisen kerran laulu kuultiin studioalbumilla Harvest (1971). Parhaimmillaan laulu on riisuttuna, akustisena versiona, jollainen kuullaan tässä vuodelta 1971, vaikka toki studiokiekolle päätynyt banjosoundikin on mitä parhainta.

”Old Man” on kaunis, sukupolvien välisen kuilun yli yhteyttä lempeästi hakeva laulu. Youngin isä luuli, että laulu kertoo hänestä, mutta kohteena on Louis Avila -niminen 70-vuotias mies. Hän oli työnjohtajana ranchilla, jonka Young oli vähän ennen Harvestia ostanut.

Muut nuoruutta kommentoivat viisut löydät täältä.
Nukuttuani yön tajusin, että äitienpäivään olisi kenties paremmin sopinut "Old Laughing Lady" Youngin omaa nimeä kantavalta esikoisalbumilta (1968). Tässä kuultava versio on Unplugged-levyltä (1993).

9 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Ei Young koskaan vanhene!

Viides rooli kirjoitti...

Arvelinkin, että joku tempaisee Niilon esiin. Juuri tänä aamuna Hectorkin totesi radiossa, että Neil Young ei ole menettänyt luomisvoimaansa vaan työstää parhaillaan uutta musiikkia studiossa.

Neilin ääni ja laulutapa on sellainen, etten aina jaksa kuunnella häntä, vaikka pidänkin kovasti Herra Artistin tuotannosta. Mutta klassikon valitsit, vahvistaa tämä vanha naurava täti Porvoosta. Jep. :)

Vaiheinen kirjoitti...

Heh. Meinasin itsekin pistää saman biisin eli tuon Old man-vedon, mutta onneksi katsoin mitä täällä tapahtuu. Hienoa settiä!

Tuima kirjoitti...

Youngin musiikki ainakaan ei taida vanheta, vaikka mies itse old maniksi alkaisikin muuttua. Hienon lauluparin olet valinnut, näitä kuunnellenhan sitä päivänsä voisikin viettää, ehkä pitää juuttua tänne aamukahvin kanssa.

SusuPetal kirjoitti...

Tuo Old Man on special kappale tässä residenssissä, kiitos.

Hirlii kirjoitti...

Olen kuunnellut niin minimaalisen vähän Neill Youngia etten oikein osaa sanoa pidänkö vai enkö, vaikka levyhyllyssäkin on pari cd:tä. En vain ole lämmennyt hänelle, jostain syystä.

Näistä kyllä ihan tykkäsin.

Taru kirjoitti...

Kuulostaa niiiin hemmetin hyvältä aina vain = )

uuvana kirjoitti...

Young on rautaa. Harmittaa vieläkin kun jäi viimeisin Suomen keikka (viime vuonnako se nyt oli vai edellisenä? vanhuus tulee...) näkemättä.

Vai on hä taas studiossa? Lanois tuottajana ei pitäisi olla ainakaan huono "ennemerkki". Jäädään odottelemaan. Tosin minun täytyy myöntää että Youngilla on niin älyttömän laaja tuotanto että en tune siitä kuin varmaan pienen osan.

Hyvä valinta!

lepis kirjoitti...

No niin, nyt on kyllä tullut NY kiintiö täyteen vähäksi aikaa. Tuli nimittäin kuunneltua tuossa viikollakin jonkin verran, mutta päätin jättää teille todellisille faneille oven auki ;) Tosin meinasin jo soittaa CSN:n biisin aivan tarkoituksella ilman Youngia, mutta säästellään.

Old man on aivan ehdoton klassikko ja ei tässä voi muuta kuin jäädä odottelemaan sitä uutta albumia tätä kuunnellen.